Slapende aapjes en ivoren reigers

`Zwoel-zwevend van natuurlijke zinnen, die het levensgeheim in zich opsluiten...' In deze lyrische woorden beschreef beeldhouwer Theo van Rijn de zogenoemde `maskergelaten' van de Amsterdamse beeldend kunstenaar John Rädecker (1885-1956). Een van die maskers, een exemplaar in graniet dat in vorm en serene uitstraling doet denken aan het beroemde gouden dodenmasker uit Mykene, is op 10 juni te koop bij Christie's.

Het Amsterdamse veilinghuis organiseert voor het eerst een aparte veiling van beeldhouwwerk vanaf 1880 tot heden, van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Onder hen namen als Lynn Chadwick, Joseph Csaky, Shinkichi Tajiri, Kees Verkade, Carel Visser en Auke de Vries. Vroeger maakten de beelden deel uit van de veiling 20ste-eeuwse kunst, nu zijn ze er uitgelicht om ze extra gewicht te verlenen. ,,Op de laatste veilingen kwam er steeds meer aandacht voor sculptuur, dat merkte je ook aan de prijzen. Een portret door Charlotte van Pallandt bijvoorbeeld ging weg voor ongeveer vijfenvijftigduizend gulden'', zegt expert Arno Verkade van Christie's. ,,Bovendien kregen we nu twee belangrijke klassiek moderne beeldencollecties.''

Een daarvan omvat twaalf werken van Rädecker, waaronder ook tekeningen. Het masker, dat de cover van de catalogus siert, wordt geschat op 25 tot 35.000 gulden. Voor dit werk en voor een bronzen vrouwenkop van Rädecker (schatting 30 tot 50.000 gulden) verwacht het veilinghuis de meeste belangstelling, zowel van musea als privé-verzamelaars. De andere modern klassieke collectie die wordt geveild, was ooit in het bezit van de vroegere kunstpaus en hoge cultuurambtenaar H.P. Bremmer - een betere aanbeveling bestaat er volgens Verkade niet voor Nederlandse verzamelaars. In deze collectie bevinden zich drie werken van Joseph Mendes da Costa (1863-1939), waaronder een mooi, 14 centimeter hoog beeldje van twee slapende aapjes uit 1908 (15 tot 20.000 gulden). Van Johan Coenraad Altorf (1876-1955) bevat de collectie een aantal glad gepolijste, gestileerde dierfiguren, met als hoogtepunt een ranke ivoren reiger (44,5 centimeter). Schatting: 20 tot 25.000 gulden.

De veiling Mooi in drie dimensies bestaat uit 141 lots, verdeeld in drie categorieën: modern klassiek, modern en hedendaags. Charlotte van Pallandt (1898-1987) bijvoorbeeld is ingedeeld bij de `modernen'. Van haar worden drie beeldjes afgehamerd, waaronder een bekend robuust beeld van koningin Wilhelmina met jas en hoed. Wessel Couzijn (1912-1984) is blikvanger in de serie `hedendaagse kunst' met De nacht komt, een abstracte bronzen sculptuur uit 1961, de periode waarin Couzijn internationaal doorbrak. Het is geschat op 18 tot 22.000 gulden.

De indeling in categorieën lijkt wat willekeurig. Verkade: ,,De eerste dertig jaar van deze eeuw hebben we bij de klassiek modernen ingedeeld. Bij de modernen zitten kunstenaars die op een klassieke manier hebben gewerkt, bij de contemporaine categorie zitten de mensen die minder figuratief werken, zoals Carel Visser. Maar kunsthistorisch gezien is zo'n indeling altijd arbitrair.''

Veiling: Mooi in drie dimensies. 10 juni, vanaf 10u30. Christie`s, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Kijkdagen 4 juni 18-20u, 5 t/m 9 juni 10-16u. Inl 020-5755255.