Schiermonnikoog tobt met zoveelste bestuurscrisis

Het bestuur van Schiermonnikoog verkeert in een crisis. Waarnemend burgemeester Appeldoorn is alweer opgestapt.

De sfeer in het college van burgemeester en wethouders was ,,coöperatief'' en ondanks soms pittige discussies werden altijd eensluidende collegevoorstellen geformuleerd. Achteraf kijkt de Schiermonnikoger wethouder E. Korendijk (Ons Belang) er dan ook vreemd van op dat waarnemend burgemeester D.Appeldoorn onvoldoende vertrouwen meer zei te voelen tussen zichzelf en zijn beide wethouders. Appeldoorn werd maandag op eigen verzoek door de Friese commissaris van de koningin, Nijpels, met onmiddellijke ingang ontheven uit zijn functie. Volgens Appeldoorn hebben zich de laatste weken bepaalde voorvallen voorgedaan die hem duidelijk maakten dat de vertrouwensband tanende was. Wat er gebeurd is, wil hij niet kwijt. Wel dat beide wethouders hem lieten vallen.

Korendijk is verbaasd: ,,Ik ging er van uit dat Appeldoorn om persoonlijke redenen wegging. Hij zei ons dat het niet aan ons lag. Dat hij nu iets anders zegt, verbaast me.'' Korendijk zit midden in een ,,leerproces'', zoals hij zelf zegt. De parttime wethouder, tevens bedrijfsleider van busonderneming Arriva, is sinds vorig jaar in functie. De andere parttime wethouder is S. Schut (Christelijke Groepering Schiermonnikoog), supermarkteigenaar en ,,oude rot in het vak''. Korendijk: ,,Ik heb Appeldoorn altijd op het hart gedrukt het te zeggen als ik iets te enthousiast of te onnozel was.''

Dat Appeldoorn het eiland vroegtijdig verlaat, ligt ook aan de penibele financiële situatie van het eiland. De gemeente kampt met een structureel begrotingstekort van enkele tonnen. Eerder al liet Appeldoorn weten om die reden niet in te zijn voor een vaste baan als eerste burger. De gemeentelijke jachthaven en het openluchtbad, die beide met verlies draaien, wachten op privatisering.

De rust op Schiermonnikoog leek juist te zijn teruggekeerd. De eilander gemeenschap (duizend inwoners) ging de afgelopen jaren gebukt onder diverse bestuurlijke crises. Wethouder Brands en burgemeester Boekhoven stapten op, politiechef R. Lancée werd gearresteerd en later officieel gerehabiliteerd, en Schier beleefde een opmerkelijke burgemeestersruil met het Friese Nijefurd.

Daarna kwam de ervaren Appeldoorn (hij is zeventien jaar burgemeester) uit het Drentse Sleen voor een periode van negen maanden naar Schiermonnikoog. Na vijf maanden houdt hij het nu voor gezien.

Oud-wethouder J. de Jong (Schiermonnikoogs Belang) betitelt de bestuurlijke verhoudingen op het eiland als ,,een slangenkuil''. Zelf hield hij het in 1993 na twaalf jaar wethouderschap voor gezien. Een burgemeester moet in een kleine gemeenschap, waar geheimen nooit lang geheim blijven, de rug rechten en zich niet laten inpalmen door bepaalde groepen, vertelt hij. Belangenverstrengeling is aan de orde van de dag. ,,Je hebt hier negen raadsleden op duizend inwoners, en grote familieclans.'' De Jong ziet nog het meest in een Openbaar Lichaam Waddeneilanden met een `waddendrost' aan het hoofd, die vanaf de vaste wal de eilanden bestuurt.

Appeldoorn meent dat er voor een nieuwe burgemeester ,,best een uitdaging ligt'' in het Nationaal Park Schiermonnikoog. Volgens Korendijk moet de nieuwe man of vrouw een ,,duizendpoot'' zijn. ,,De burgemeester is de enige fulltime bestuurder op het eiland, moet soms bijspringen bij wethouders. Burgemeester zijn op een eiland vergt meer dan alleen aansturen op hoofdlijnen. We zoeken een zakelijk ingestelde, sterke persoonlijkheid die er hier de schouders onder wil zetten.''

    • Karin de Mik