Quazar

In sommige nummers op 21 Hours, de nieuwe cd van Quazar lijkt het alsof kleine pingpongballetjes tegen je trommelvlies stuiteren. Flarden van stemmen voeren een onverstaanbaar gesprek, terwijl klanken van een subsonische piano langs waaien. Zo sluipend en onopdringerig kan techno zijn. Gert van Veen en Daphne Mollée, samen het Nederlandse duo Quazar, laten op hun vijfde cd horen dat techno bovendien voldoende muzikaal avontuur biedt om ook buiten de dansvloer te bekoren.

Gert van Veen, in het dagelijks leven popjournalist van De Volkskrant, verwerkte gedeeltes uit zijn interviews met techno-muzikanten in de nummers. Niet duidelijk hoorbaar maar wellicht met een onderbewust effect komen `sterren' als Derrick May en Karl Hyde (Underworld) voorbij. Dit klinkt als een gimmick, maar de toevoeging van stemmen is wel degelijk nieuw voor de groep. De kunst van stemgebruik binnen techno en andere dance is vaak de timing. Hier worden geen refreinen en coupletten gezongen; vaak wordt slechts steeds opnieuw hetzelfde zinnetje uitgesproken – liefst een beetje haaks op de doorgaande ritmes. Dat geeft een grappige, tegendraadse werking. Zo slaagt Quazar er na tien jaar musiceren nog altijd in om nieuwe wegen te vinden.

21 Hours blinkt uit in omfloerste klanken, dwingende ritmes en spannende fluctuaties. Avontuur op huiskamerniveau.

Quazar. 21 Hours (Superstition 2103)

    • Hester Carvalho