Parlement van Servië keurt vredesplan goed

Het Servische parlement heeft vandaag ingestemd met het vredesplan dat gisteren door de Kosovo-gezanten Viktor Tsjernomyrdin en Martti Ahtisaari in Belgrado is voorgelegd aan de Joegoslavische leiding.

Na het besluit van het parlement, dat achter gesloten deuren vergaderde, wordt instemming van de Joegoslavische en Servische leiding met het plan gezien als een formaliteit. Tsjernomyrdin en Ahtisaari spraken gisteren in Belgrado twee uur lang met de Joegoslavische leiding. Het overleg werd vanochtend hervat en daarna verdaagd tot na het debat van het Servische parlement. Waarnemers zeiden vanochtend al dat belangrijk is dat de Joegoslavische president Miloševic voor het eerst in de crisis een concreet plan voorgelegd krijgt dat zowel de steun van de EU en de NAVO als van bondgenoot Rusland heeft. De druk op Belgrado werd nog vergroot door de bekendmaking dat president Clinton vandaag met de Amerikaanse legerleiding de optie van een grondinvasie in Kosovo bespreekt. Tsjernomyrdin en Ahtisaari spraken gisterochtend in Bonn urenlang met elkaar en met de Amerikaanse gezant Strobe Talbott over details van het plan, om het als gezamenlijk plan in Belgrado te kunnen presenteren. Uitlatingen van Tsjernomyrdin na afloop leidden echter tot verwarring. Volgens hem is afgesproken dat er in Kosovo twee onafhankelijke vredesmachten komen, een Russische en een NAVO-vredesmacht, beide onder VN-vlag, maar beide onder een eigen, afzonderlijk commando, waarbij de relaties tussen beide vredesmachten ,,door aparte akkoorden worden geregeld''.

Talbott zei echter dat de NAVO tegen een tweedeling van de vredesmacht is, omdat die kan leiden tot een ongewenste territoriale opdeling van Kosovo. Een dubbele commandostructuur levert het gevaar op ,,dat we terechtkomen op de glibberige helling richting opdeling, ondoelmatigheid of erger''. NAVO-chef Solana wees op het precedent van de vredesmacht in Bosnië die een Russisch contingent kent onder NAVO-controle. Vandaag meldde de NAVO dat er in Kosovo in elk geval één overkoepelend commando komt.KOSOVO

Binnen de delegatie van Tsjernomyrdin bestaat volgens diverse Russische bronnen verschil van mening over het plan. Militairen in de delegatie zouden zich heftig verzetten tegen het compromis, omdat de NAVO te veel zeggenschap krijgt ten koste van een inbreng van de VN.

Het plan voorziet in een bestand in Kosovo, een onmiddellijke aftocht van de Joegoslavische en Servische troepen uit Kosovo en de gelijktijdige legering van de internationale vredesmacht. Vervolgens zouden de vluchtelingen naar Kosovo moeten kunnen terugkeren en zou een dialoog over de autonomie van Kosovo moeten beginnen.

Inmiddels hebben 31 landen in totaal 47.800 militairen toegezegd voor de vredesmacht. Rusland is daar nog niet bij. De NAVO heeft onlangs het aantal militairen dat ze voor een internationale vredesmacht nodig denkt te hebben, tot vijftigduizend verhoogd.

De NAVO heeft vannacht en vandaag de bombardementen op Joegoslavië onverminderd voortgezet, maar daarbij Belgrado ontzien en de aanvallen vooral geconcentreerd op Servische doelen in Kosovo. In Belgrado is gezegd dat de verstoring van de stroomvoorziening tot een serieus humanitair probleem leidt, mede omdat er een tekort aan water is ontstaan. (Reuters, AFP, AP)