Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overname Hoogovens en Sphinx

Het staalconcern Hoogovens en zijn grotere Engelse concurrent British Steel onderhandelen over samengaan. Het Nederlandse Sphinx, producent van sanitair, douches en baden, wordt overgenomen door de Finse branchegenoot Sanitec. Dat is gisteren en vanochtend bekendgemaakt.

Als Hoogovens met de Britten een akkoord bereikt, ontstaat de grootste staalproducent in Europa. Wereldwijd komt de combinatie op de derde plaats, na het Zuid-Koreaanse Posco en Nippon Steel uit Japan. De productie wordt 22,5 miljoen ton staal per jaar. Het aantal medewerkers komt op 70.000.

British Steel en Hoogovens maakten de gesprekken gisterenmiddag openbaar omdat vooral op de Londense beurs al dagenlang geruchten de ronde deden.

Ook Hoogovens was daardoor de laatste dagen geliefd op de Amsterdamse beurs. De twee bedrijven geven hangende de besprekingen geen enkele toelichting op hun plannen. Uiterlijk komende maandag zal meer informatie worden gegeven.

Reden voor het samengaan is de verhevigde concurrentie op de staalmarkt vanuit Azië, Rusland en Latijns-Amerika plus de toenemende concentratietendens in de staalindustrie.

Zowel British Steel als Hoogovens boekte afgelopen jaar lagere winsten. Ook Sphinx Gustavsberg, gevestigd in Maastricht, verkeerde jarenlang in moeilijkheden door de overcapaciteit in Europa. HOOGOVENS

British Steel is in omzet ongeveer twee keer zo groot als Hoogovens: 10,8 om 5 miljard euro. Het verschil in beurswaarde is nog groter: 4,1 miljard euro voor de Britten tegenover 1,4 miljard euro voor Hoogovens. Door het verschil ligt een overname van Hoogovens door de Engelsen voor de hand. In een zeer summier persbericht meldt Hoogovens evenwel dat de `fusie' gepaard zal gaan met een terugbetaling van kapitaal aan aandeelhouders British Steel. Dat kan er volgens financi&euml;le analisten op duiden dat het toch om een echte fusie gaat en niet om een verkapte overname. De terugbetaling aan de Britse aandeelhouders zou bedoeld kunnen zijn om de verschillen in omvang enigszins glad te strijken. Voor British Steel, dat dit jaar op een verlies afstevent, is Hoogovens aantrekkelijk, omdat het Nederlandse concern een van de effici&euml;ntste staalproducenten van Europa is. Een voordeel aan Britse kant is verder dat ze met Hoogovens een directe vestiging binnen de eurozone krijgen plus een entree in de aluminiumsector. British Steel is bezig met een flinke reorganisatie heeft behalve van de felle concurrentie op de staalmarkt last van het dure Britse pond. <TE>Voor Hoogovens is het samengaan interessant, omdat het bedrijf te klein dreigt te worden na alle fusies in de staalwereld van de afgelopen tijd. Op de wereldranglijst van staalconcerns komt Hoogovens nu pas op de 28ste plaats. Hoogovens heeft na het mislukken van de fusie met het Duitse Hoesch (die in 1982 na tien jaar werd be&euml;indigd) British Steel altijd beschouwd als de aantrekkelijkste partner. De twee concerns bewerken goeddeels dezelfde markten (Europa, VS) en leggen zich toe op staalproducten met hoge kwaliteit, bij voorbeeld voor de auto-industrie. De forse omzetten in aandelen Hoogovens op de Amsterdamse beurs is voor de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) aanleiding een onderzoek in te stellen naar eventueel misbruik van voorwetenschap. ,,Er was sprake van een opvallende omzet'', zegt een woordvoerster. De vakbeweging heeft nog geen oordeel. Wel maakt J. Duynhoven van FNV Bondgenoten zich zorgen over onderdelen. ,,Ik wil weten of er een aantal taken naar Engeland gaat'', aldus bestuurder J. Duynhoven.

ACHTERGROND pagina 19