OPLAND

Politiek tekenaar Opland, pseudoniem van Rob Wout (70 ), tekent al meer dan 50 jaar voor de Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Zijn bekendste affiche is het symbool voor de Hollanditis; het vrouwtje dat een kruisraket wegschopt. Voor de verkiezingen van 1994 maakte hij het affiche `Ongewenste Europeaan'.

,,Er waren geen eisen gesteld aan deze opdracht. Dus ook de kreet `Ongewenste Europeaan' is mijn idee. Ik vond het een grote eer. Willen we iets van democratie, dan zal iedereen stemrecht moeten uiten. Maar ondanks de zeer heftige pogingen van de Europese top worden de mensen er niet warm of koud van. Het is ook zo'n dwangbuisgedachte: allemaal verschillende mensen met een eigen moraal móeten burger worden van een éénheid. Dit heb ik laten zien in een ander affiche voor de verkiezingscampagne van 1989, met de tekst: `Onmondig in Europa? Niet als u stemt op 15 juni.' Het stelt een mannetje voor in een dwangbuis met een doek om de mond in een aureool van Europese sterren. Wordt het positief en democratischer, of krijgen we minder te zeggen?''(Copyright Opland)