OCW verhuist niet naar Den Haag

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft wegens de hoge kosten afgezien van een verhuizing naar de Hoftoren in Den Haag. De optie die het ministerie op het gebouw had is inmiddels verstreken.

Binnen OCW bestaan al lang plannen om vanuit Zoetermeer te verhuizen naar de Haagse binnenstad. Na de verhuizing vorig jaar van het ministerie van Volksgezondheid van Rijswijk naar Den Haag, is OCW het enige departement dat nu nog buiten Den Haag is gehuisvest. ,,Vooral in de onderlinge contacten met andere departementen is dat voor ons nadelig'', aldus een woordvoerder van Onderwijs.

Het ministerie heeft de afgelopen maanden een optie gehad om een groot deel van de Hoftoren, die naast het Centraal Station gebouwd wordt, te kunnen huren. Uiteindelijk is het ministerie nu tot de conclusie gekomen dat de verhuizing, die zowel incidenteel als structureel ,,enkele tientallen miljoenen gulden'' zou gaan kosten, niet te betalen is zonder te bezuinigen op posten binnen de begroting.

Volgens een woordvoerder van Onderwijs blijft de wens om te verhuizen echter nog steeds overeind. Maar omdat de huurprijs in het centrum van Den Haag hoger is dan in Zoetermeer is een dergelijk plan moeilijk haalbaar. Ook de nieuwe financieringsregeling voor rijksgebouwen die dit jaar is ingegaan, die erin voorziet dat departementen zelf de kosten van huisvesting moeten betalen, maakt het voor OCW lastig om te verhuizen. Het budget dat daarvoor beschikbaar is bij OCW, is gebaseerd op de kosten van het huidige onderkomen van het ministerie.

De gemeente Den Haag kon vanochtend nog niet reageren op het afketsen van de plannen. Er zal vermoedelijk worden gezocht naar andere instanties of bedrijven die de Hoftoren, eigendom van ING, moeten gaan huren.