MUZIEK

Holland Festival

Music for Airports van Brian Eno, de hoofdgast van het Holland Festival dat 5 juni begint, klinkt op 8 juni 16 en 20u tijdens een gratis toegankelijk concert op Schiphol Plaza van de Bang on a Can All Stars, basklarinettist Evan Ziporyn, gitarist Mark Stewart, drummer Steven Schick, toetseniste Lisa Moore, celliste Maya Beiser en contrabassist Robert Black.

Enrico Pace

De pianist Enrico Pace geeft 6 juni 20u15 een recital in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma muziek van Skrjabin, Busoni, Hindemith, Liszt en Liszts bewerking van Isoldes Liebestod van Wagner.

Richard Rijnvos

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt 4 en 5 juni 20u15 in het Concertgebouw o.l.v. David Robertson de wereldpremière van Times Square Dance voor twee identieke orkesten, die uitsluitend akkoorden spelen. Verder het Concert voor piano en blaasorkest van Strawinsky met Peter Donohoe als solist, het Concert voor slagwerk en orkest van Joseph Schwantner met Evelyn Glennie als soliste en La valse van Ravel.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam

Nieuw Sinfonietta Amsterdam speelt 6 juni 14u15 in Paradiso Amsterdam een premièreprogramma met muziek van Karin Rehnquist, Willem Jeths, Claude Vivier, Manuel Hidalgo en Charles Wuorinen.

Eem & Weem Festival

Het internationale muziekfestival Eem & Weem speelt zich van 9 t/m 13 juni af op verschillende lokaties in stad en provincie in Groningen. De programmering van Bach tot Brecht is gevarieerd, de kwaliteit van de musici hoog: van de violisten Gidon Kremer en Shlomo Mintz, de celliste Quirine Viersen, de zangeres Jasperina de Jong tot het zigeunerorkest Lakatos. Inl 050-3113597; res 050-3131044.

Orgelconcert

De organist Bernard Foccroulle, ook intendant van de Brusselse Nationale Opera, geeft 8 juni 20u15 een concert op het gerestaureerde Hagerbeer-orgel in de Leidse Pieterskerk met muziek uit het prinsdom Luik en de Zuidelijke Nederlanden die bij uitstek goed is te spelen op dit orgel dat is teruggebracht in de oude middentoonstemming. Foccroulle besluit met een fuga van Bach, die daarop bij uitzondering ook is spelen.

Laurenskerk

De orgelcyclus 1999, een onderdeel van de feestprogrammering rond het 550-jarig bestaan van de Rotterdamse Laurenskerk, wordt 5 juni 15u geopend met een concert door Johan Lemckert met muziek van Bach (Preludium en Fuga in D), Böhm, Kellner en Franck (Final).

Henneman Kwartet

Altvioliste Ig Henneman speelt composities van eigen hand met Mary Oliver (viool), Tristan Honsinger (cello) en Wilbert de Joode (contrabas) en presenteert tussen de bedrijven door haar nieuwe cd Pes. 4 juni BIMhuis Amsterdam.

Mediterranea

Een onderdeel van het Amsterdam Roots Festival dat bewijst dat 'wereldmuziek' meer omvat dan hossen en springen rond bonzende trommels. Met op 7 juni een ontmoeting tussen de Turkse luitist Arif Sag en de Griekse lyraspeler Psarantonis, 8 juni het Zuid-Franse a capella gezelschap Couro de Berra en Concurdo e Tenore de Orosei uit Sardinië met als gast cellist Ernst Reijseger en 9 juni de joods-Marokkaanse zanger Emil Zrihan en de Spaanse zigeunergroep Los Activos. 7 t/m 9 juni Grote Zaal Tropeninstituut Amsterdam.

Backstreet Boys

Verstandige ouders nemen of geven oordoppen mee, niet voor het zoetgevooisde muziek van de brave jongensgroep zelf, maar voor het oorverdovend kabaal van de duizenden meisjes die het ongetwijfeld op een gillen gaan zetten voor Nick, O.J. Kevin, Howie en Brian. De nieuwe cd van de Backstreet Boys heet, weinig origineel na de gelijknamige hit van Robbie Williams, Millennium. 5 juni Arena, Amsterdam.