Moderne tijd arriveert in Japan: pil komt eraan

Ook in Japan komt de anticonceptiepil op de markt. Bijna 40 jaar nadat de pil werd geïntroduceerd hebben Japanse medische kringen eindelijk hun verzet opgegeven. Een adviescommissie van het ministerie van Gezondheid besloot gisteren positief te adviseren en naar verwachting zal de minister later deze maand de formele knoop doorhakken.

,,Eindelijk breekt de moderne tijd aan in Japan'', zei Midori Ashida van de Coalitie van Werkende Vrouwen voor Seksualiteit en Gezondheid. Een peiling van haar organisatie toonde echter aan dat voorlopig slechts 7,2 procent van de Japanse vrouwen overweegt de pil te gebruiken. Maar er is grote kans dat dit cijfer na gewenning zal stijgen. Het laatste bezwaar dat tegen de pil opgeld deed, was dat deze de hormoonhuishouding zou verstoren. Zoals het vrouwelijke Hogerhuislid Akiko Domoto stelt: ,,Als de bijeffecten zo erg zouden zijn, dan zouden de 100 miljoen gebruikende vrouwen (in de wereld) allang zijn gestopt.''

Halverwege de jaren zestig stond Japan al op het punt de pil toe te staan maar toen werd zonder opgaaf van redenen het goedkeuringsproces afgeblazen. In 1992 werd plotseling het HIV-virus aangevoerd als reden de pil af te wijzen. De pil zou gebruik van het condoom verminderen en daardoor verspreiding van het HIV-virus kunnen versnellen. Maar dit argument wordt sterk ondergraven door het grote aantal abortussen in Japan: een kwart van alle zwangerschappen wordt tussentijds afgebroken. In 1998 hadden 330.000 abortussen plaats (in Nederland in 1997 ruim 22.000) . `Veilig vrijen' is dus toch al niet bijzonder gebruikelijk. Dit heeft al lang geleden geleid tot de vraag of het niet de abortusindustrie is die belang heeft bij het tegenhouden van de pil.

Als de officiële goedkeuring deze maand doorkomt, zal de pil naar verwachting in augustus in de apotheek liggen en op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Om tegemoet te komen aan de `zorgen' over verspreiding van ziekten als aids zal de pil vergezeld gaan van advies om toch vooral ook het condoom te blijven gebruiken. Ook adviseert de commissie artsen om vrouwen eerst op seksueel overdraagbare ziekten te testen.

Het is de pil met lage dosering die nu voor het eerst verkrijgbaar zal zijn. De pil met hoge dosering is reeds als `medicijn' verkrijgbaar indien men een arts weet te overtuigen van menstruatieproblemen. Naar verluidt gebruiken zo'n 200.000 vrouwen in Japan deze route om de pil te kunnen slikken.