Meer Amerikanen voor vredesmacht

President Clinton heeft de Amerikaanse bijdrage aan een nog te vormen vredesmacht voor Kosovo gisteren verhoogd van vierduizend naar zevenduizend man. Ook kondigde de Amerikaanse president aan dat de Verenigde Staten 68 extra vliegtuigen zullen leveren voor de luchtaanvallen van de NAVO tegen Joegoslavië.

Voor de tweede keer deze week verdedigde Clinton in een toespraak het militaire ingrijpen van de NAVO in Joegoslavië. ,,Sommige zaken zijn het waard om voor te vechten'', zei hij tegen een groep van afgestudeerden van de luchtmachtacademie in Colorado Springs. ,,We kunnen deze campagne niet opgeven, alleen maar omdat een tegenstander het langer dan een paar nieuwscycli uithoudt.''

In februari had Clinton vierduizend Amerikaanse manschappen toegezegd voor een NAVO-vredesmacht voor Kosovo, die in totaal 28.000 man zou tellen. Nu gaat de NAVO uit van een totaal van 50.000 man, waardoor ook de Amerikaanse bijdrage hoger moet zijn. Waarschijnlijk zullen mariniers die al in Italië gelegerd zijn, als eerste Amerikanen Kosovo binnengaan.

Opiniepeilingen geven aan dat Clintons populariteit lijdt onder de oorlog. Het percentage Amerikanen dat vindt dat hij zijn werk goed doet, is de afgelopen weken gedaald tot onder de zestig procent, het laagste niveau sinds 1996. Vandaag zal Clinton de voortgang van de oorlog bespreken met de chefs van staven (zijn hoogste militaire adviseurs) en het kabinet. Naar verwachting zal daarbij ook de omstreden optie van een invasie van Kosovo aan de orde komen.

Maandag noemde Clinton de oorlog over Kosovo ,,een test van onze overtuigingen''. Hij zei dat in een rede op Memorial Day, de dag waarop de Amerikanen hun doden herdenken. ,,Ik weet dat veel Amerikanen vinden dat dit geen strijd voor ons is. Maar wat we nu doen zal in de toekomst levens redden, ook Amerikaanse levens, en onze kinderen een wereld geven die beter en veiliger is.''

Clinton zei dat Europa niet alleen een belangrijke rol speelt in de oorlog, maar na de oorlog het grootste deel van de wederopbouw van Joegoslavië voor zijn rekening zal nemen. ,,Als er een vredesmacht heengaat, zullen de Europeanen de overweldigende meerderheid van de mensen leveren. Als de reconstructie begint, zal het overgrote merendeel van de investeringen van de Euopeanen komen.''