Koersexplosie Hoogovens en Sphinx

Fusiegesprekken van Hoogovens en Sphinx leidden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs tot een explosieve stijging van de koersen van beide fondsen.

Hoofdfonds Hoogovens, dat gisteren bevestigde in onderhandeling te zijn met British Steel, bereikte vanochtend even een koersstijging van 20 procent. Rond het middaguur bedroeg de winst van het IJmuidense staal- en aliminiumbedrijf 15 procent op 44,25 euro.

Finse belangstelling stuwde de koers van Sphinx Gustavsberg op. De notering van het Limburgse keramiekbedrijf ging met 20 procent omhoog naar 12,25 euro. De Finse branchegenoot Sanitec maakte vanochtend bekend 13 euro over te hebben voor een aandeel Sphinx.

Beurshandelaren noemden Sphinx een interessante overnamekandidaat en wezen erop dat het fonds al maanden laag gewaardeerd is op de beurs. Ze toonden zich positief over de overname door de Finnen. ,,Qua omzet wordt het de drie na grootste partij in Europa, beide bedrijven vullen elkaar geografisch goed aan en Sanitec maakt goede producten'', zegt een handelaar.

De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter, toonde kort na het middaguur een toename met 4,10 punten op 560,66 punten. De invloed van Hoogovens was overigens gering. ,,In de gloriedagen van Hoogovens had het de AEX omhoog gesleurd'', lichtte een commissionair toe. ,,Nu is dat een heel ander verhaal.'' In het verleden bepaalde het concern voor 9 procent het niveau van de AEX. Nu weegt het nog maar voor 0,4 procent mee. Koninklijke Olie, met 13 procent het zwaarstwegende hoofdfonds, was vanochtend de grote inspirator op Beursplein 5. Koninklijke Olie won 1,20 euro op 54,70. Chemiefonds DSM lag er ook goed bij. Koopadviezen van diverse effectenhuizen trokken de koers op tot 92,70 euro. Baan zette de opmars voort met een stijging van 30 eurocent op 11,90. ASM Lithography, een ander hightech-fonds dat meeweegt in de AEX-index, pakte ruim 2 procent op 43,30 euro.