Kip, in de reclame, vliegt uit schappen

,,De eerste Surinaamse die zich ervan laat weerhouden kip te eten moet ik nog tegenkomen'', zegt een vrouw terwijl ze de reclamekippen met pakken tegelijk uit de koeling haalt. ,,Ze kunnen alles van me afnemen, maar aan mijn kip moeten ze niet komen.''

De Surinaamse R. Zweegers is niet de enige klant in de Konmar-supermarkt in de Rotterdamse Oosterhof die zich niets aantrekt van de kipcrisis. Terwijl de media bol staan van (mogelijk) vergiftigde kippen, eieren en bonbons, halen de consumenten hun schouders op. Ze hebben het idee dat de berichtgeving sterk overdreven is: ,,Nu is het de kip, maar zo is er iedere keer wel weer wat. Zo kan je niets meer eten'', vindt mevrouw P.van Weelden. ,,Mijn schoonouders hebben een poelierzaak, ik weet precies waar de spullen vandaan komen en wat erin zit.''

Bovendien hebben de winkels en supermarkten alle mogelijke kip- en eiproducten massaal in de aanbieding gedaan. Boven de volgestouwde schappen kipnuggets, –kluifjes, -filets en kippenpoten hangen feloranje borden: `Reclame: Mals en snel klaar'. De kipkoteletten gaan voor bijna de helft van de normale prijs de deur uit. Alleen boven de eieren hangt een mededeling dat de leveranciers smetvrije eieren verzekeren.

In rap tempo worden de schappen leeggehaald. De klanten menen zelf wel te weten wat goed voor ze is: ,,Mijn vriezer ligt nog vol met kip, die eet ik gewoon nog op. En als de vriezer leeg raakt, vul ik hem gewoon weer aan'', meent mevrouw F. Smit uit Rotterdam.

Sommige klanten maken zich enigszins bezorgd en zoeken een speciaalzaak op, om zich van een veilige afkomst van de producten te verzekeren. Bedrijfsleider A. van der Nat van Grootslagerij Rijnmond vertelt dat zijn omzet niet daalt. ,,Niets van gemerkt. Als de klanten me vragen waar de kipproducten vandaan komen en of ze veilig zijn, zeg ik gewoon eerlijk dat als ze het niet vertrouwen ze het maar niet moeten kopen. Ik weet ook niet of het voedsel besmet is of niet. Wat kan ik anders doen?''

Een enkeling maakt zich wel zorgen, en niet alleen over de kip. Het echtpaar Janssen stopte enkele jaren geleden naar aanleiding van de gekkekoeienziekte en de varkenspest definitief met het eten van vlees. Ze stapten over op kippenvlees. A. Janssen: ,,Deze week heb ik alle kip en eieren weggegooid. We stappen nu maar over op rijst en groenten, denk ik. Ik weet het ook niet meer.''