JOOST SWARTE

Joost Swarte (52) is vormgever en tekenaar. Na het afronden van de Academie voor Industriële Vormgeving begon hij in 1970 als striptekenaar. Een van de bekendste figuren van Swarte is Jopo de Pojo, maar zijn werk draait nooit om één persoon. De `strip-affiche' met de tekst `Oplossingen vind je samen' maakte hij voor de Europese verkiezingen van 1995.

De prenten van Joost Swarte kunnen worden getypeerd als tekening waar een heel verhaal in één afbeelding besloten ligt. Swarte zei eens over zijn werk: ,,Ik vind het leuk om te manipuleren. Ik wil de kijker in een valkuil lokken, maar om hem zo ver te krijgen begin ik eerst met stroop te smeren. Maar dat is natuurlijk een verklaring achteraf. In eerste instantie vind ik het gewoon leuk om een mooie en verzorgde tekening te maken.'' Het werk van Swarte bestaat niet alleen uit strips maar heeft er wel altijd raakvlakken mee. Behalve stipboeken maakte hij postzegels en platen en CD-hoezen en het ontwerp voor de nieuwbouw van De Toneelschuur in Haarlem. (Copyright Joost Swarte)