Internationale beurzen

LONDEN

British Steel won vanochtend op de beurs van Londen nog een procent aan waarde, nadat de koers gisteren al met 21 procent omhoogschoot. Het staalconcern maakte gistermiddag, in reactie op sterke geruchten en koersexplosie, bekend met Hoogovens over fusie te praten. De FTSE-index in Londen noteerde tegen het middaguur 42,4 punten hoger op 6344,6.

FRANKFURT

Bij gebrek aan belangrijk internationaal nieuws waren Duitse beleggers vanmorgen aangewezen op lokaal bedrijfsnieuws. De DAX-index klom 29,63 punten naar 5040,34. Autoconcerns BMW en DaimlerChrysler waren de grootste stijgers in Frankfurt. Sportartikelenfabrikant Adidas daalde ruim drie procent na een winstwaarschuwing.

PARIJS

Op de beurs van Parijs ging vanochtend de meeste belangstelling uit naar aluminiumbedrijf Pechiney. Het fonds steeg zonder aanwijsbare reden 6,24 procent, nadat beleggers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittanië massaal aan het kopen sloegen. De handel in Parijs werd gekenmerkt door lage omzetten. De CAC-index steeg 0,21 procent naar 4324,45 punten.

TOKIO

Tokio sloot vandaag lager als gevolg van winstnemingen van beleggers en het lagere slot van Wall Street. Ook het gerucht dat China wellicht zijn munt devalueert had een negatief effect op de koersen in Tokio. De Nikkei-index daalde met 190,49 punten (1,2 procent) tot 16.227,50. De beurs van Zuid-Korea noteerde 0,4 procent hoger, die van Australië boekte 0,9 procent winst. De effectenbeurs van Hongkong was halverwege de handel 1,3 procent lager. Beleggers waren aanvankelijk wat somber gestemd door de daling van Tokio en Wall Street. Later op de dag werd het sentiment positiever en kon toch op een minieme winst (0,1 procent) worden gesloten.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren lager gesloten. De Dow-Jonesindex daalde met 18,37 punten tot 10.577,89. Eerder op de dag noteerde de graadmeter van Wall Street nog meer dan 120 punten lager. Beleggers zijn bang voor een rentestijging in de Verenigde Staten. Hun bezorgdheid over de snelle groei van de economie werd gisteren gevoed door de bekendmaking dat het aantal verkochte eengezinswoningen een record heeft bereikt. Er was een daling verwacht.

De nervositeit waarmee beleggers wachtten op een rede van Alan Greenspan, president van het stelsel van centrale banken in de VS, bleek misplaatst. Hij liet zich niet uit over economisch of monetair beleid.