Ierland weigert visa Joegoslavisch elftal

De Ierse regering heeft gisteren geweigerd visa te geven aan de spelers van het Joegoslavische voetbalelftal voor een kwalificatiewestrijd tegen Ierland in het kader van het komende Europees kampioenschap. De maatregel werd bekend kort voordat de Joegoslavische spelers in het vliegtuig naar Dublin zouden stappen.

Vooraf hadden de Ierse spelers en hun bond de Europese voetbalunie UEFA tevergeefs gevraagd om een verbod van de wedstrijd. Zij wilden niet spelen tegen het nationale team van een land waarvan de president wegens oorlogsmisdaden is aangeklaagd en dat zich in Kosovo schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten. De UEFA besliste echter dat de oorlog op de Balkan geen reden is om de voor zaterdag geplande wedstrijd te laten vervallen.

De Ierse premier, Bertie Ahern, beriep zich voor de weigering visa te geven onder meer op een besluit van de Europese Unie van 26 april om sportorganisaties af te raden Joegoslavië te laten deelnemen aan internationale sportevenementen ,,gezien de illegale en weerzinwekkende daden van het Joegoslavische regime tegen het volk van Kosovo''.

De UEFA kan Ierland in theorie straffen met uitsluiting van Euro 2000 en zelfs kan de deelname aan de voorronde voor het wereldkampioenschap in 2002 in gevaar komen. De Ierse voetbalbond (FAI) heeft echter op voorhand al aangekondigd zich geen enkele sanctie te laten welgevallen. Volgens de bond ,,is het de UEFA die in de beklaagdenbank staat omdat zij weigert haar verantwoordelijkheid te nemen''. De Ierse regering deelt dat standpunt.

Mick McCarthy's elftal voert in het kwalificatietoernooi voor het EK Groep 8 aan met evenveel gewonnen wedstrijden als Macedonië, maar met een beter doelsaldo. De Ieren hadden eerder al besloten niet de Joegoslavische vlag te zullen hijsen tijdens de wedstrijd in Dublin en evenmin het Joegoslavische volkslied te laten spelen.