Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Huid en haar

Waarom moet een neushoorn in de dierentuin met zonnebloemolie worden ingesmeerd en waarom groeit het vel van de slang niet mee en krijgt hij om de paar jaar een nieuwe huid? Waarom heeft een hermelijn `s winters een witte vacht en `s zomers een bruine? En waarom zijn mannetjesdieren vaak fel gekleurd en vrouwtjesdieren niet? Allemaal vragen die kinderen kunnen beantwoorden op de speurtocht Huid en Haar in Diergaarde Blijdorp, die gaat over de functie van de huid. Er is een ruik-, voel- en kijkkist, waarbij kinderen moeten raden van welk dier de huid is. In een vitrine kruipen vlooien, teken en mijten en er zijn verboden souvenirs te zien, gemaakt van huid of hoorn van beschermde dieren. Bij de tocht horen een informatieboekje, waarin wordt verteld over camouflage, vervellingen, zomer- en wintervacht, vlooien en felle kleuren, een verrrassing en een prijsvraag. Kosten ƒ3, waarvan ƒ1 gaat naar het Bernhardinefonds (het natuurbeschermingsfonds van Blijdorp).

*Speurtocht Huid en Haar t/m 5 sept in Diergaarde Bijdorp, van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Kosten ƒ3 Open dag 9-18u. Toegang kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ17, daarboven ƒ23,50.

Inl 010-4431457.