Hoogovens Staal

De kernactiviteiten van Hoogovens bestaan uit de productie van hoogwaardig staal en aluminium. Hoogovens Staal produceert ongeveer 6,7 miljoen ton staal per jaar, in de vorm van halffabrikaten en warm- en koudgewalste eindproducten. Hoogovens Aluminium behoort tot de vier grootste producenten van aluminiumwalserij- en extrusieproducten in Europa. Belangrijke afnemers van Hoogovens zijn de auto- en vliegtuigindustrie, de bouw, de verpakkingsmiddelenindustrie en sectoren als machine- en apparatenbouw.

Het bedrijf heeft zich met name de laatste jaren toegelegd op producten met een hoge toegevoegde waarde. Hoogovens heeft begin jaren negentig het roer radicaal omgegooid, nadat het bedrijf in financiële problemen was geraakt door de hereniging van Duitsland, de effecten van dumping op de Europese markt van goedkoop staal en aluminium, de Golfoorlog en een hardnekkige staalcrisis. Hoogovens lag daardoor in feite aan het infuus van de banken.

Het bedrijf werd door voormalig topman Maarten van Veen echter voorbeeldig door de crisis geloodst en Hoogovens dankt de sindsdien verbeterde resultaten aan een hogere afzet, een verdere verbetering van de marktpositie, hogere opbrengsten, maar vooral aan een betere productmix waarbij het bedrijf zich steeds meer richt op hoogwaardige staalsoorten zoals verzinkte producten.

Vorig jaar behaalde Hoogovens ondanks de Azië-crisis een nettowinst van 415 miljoen gulden op een omzet van 10 miljard gulden. Er werkten eind vorig jaar 22.553 mensen bij het bedrijf.