Handelsoverschot stijgt in eerste kwartaal

Het handelsoverschot over het eerste kwartaal ligt hoger dan in dezelfde periode in 1998. De uitvoer bedroeg van januari tot april 101,3 miljard gulden, tegen een invoer van 92,5 miljard. Het positieve verschil tussen import en export komt daarmee op 8,8 miljard, 2,1 miljard meer dan in de eerste drie maanden van het vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft de stijging toe aan gunstiger handelsbetrekkingen met landen buiten de Europese Unie. De handelstekorten met die landen liepen met 2 miljard terug. In het eerste kwartaal exporteerde Nederland voor 22 miljard naar niet-EU-landen, 3 procent meer dan in dezelfde periode van 1998. De invoer uit desbetreffende landen daalde juist met 3 procent tot 36 miljard gulden. Opmerkelijk is de verhoudingsgewijs sterke daling van de uitvoer in februari. Het CBS zegt daarvoor op dit moment geen duidelijke oorzaak aan te kunnen geven. (ANP)