Grote order OMA

Het Rotterdamse architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) gaat een bibliotheek van meer dan 300 miljoen gulden ontwerpen voor de Amerikaanse stad Seattle.

Met de presentatie van zijn bureau versloeg hoofdarchitect Rem Koolhaas bijna dertig concurrenten. De bibliotheek is een grote opdracht voor OMA, dat al eerder vergeefs meedong naar twee opdrachten voor een bibliotheek in Parijs.

De bibliotheek moet in het jaar 2003 worden opgeleverd. OMA heeft nog een jaar de tijd voor het ontwerp, dan moet de eerste spade de grond in. Het gebouw komt midden tussen de wolkenkrabbers te staan.

OMA noemde de opdrachtgever, de Seattle Public Library Board of Trustees, gisteren `moedig'. Volgens een woordvoerder van OMA is het Rotterdamse bureau juist uitgekozen omdat het zo verrassend en bepaald niet gemakkelijk is.

OMA zal worden ondersteund door Loschky Marquardt & Nesholm Architects in Seattle, om zo beter te kunnen aansluiten op aard en gebruiken ter plekke.

(ANP)