Gontsjar toont zijn specialiteit in tijdrit Giro

Wielrenner Sergei Gontsjar heeft gisteren de tweede individuele tijdrit in de Giro d'Italia gewonnen. De tijdritspecialist uit Oekraïne was de snelste op het geaccidenteerde parcours van 45 kilometer in de omgeving van Treviso. Met nog vier wedstrijddagen op het programma lijkt de Italiaan Marco Pantani de eindzege niet meer te kunnen ontgaan. De drager van de roze leiderstrui eindigde met een achterstand van ruim anderhalve minuut op de zevende plaats.

Met een gemiddelde snelheid van 51 kilometer per uur fietste Gontsjar door het Noord-Italiaanse landschap. De 28-jarige Oekraïener won de afgelopen twee jaar ook een dagprijs in de Giro. Vorig seizoen droeg hij twee dagen de roze trui. Bij het wereldkampioenschap tijdrijden eindigde hij in 1998 op de derde plaats.

De Fransman Laurent Jalabert leverde een teleurstellende prestatie. De wereldkampioen tijdrijden van 1997 beloofde gisteren een aanval op de leidende positie van Pantani, maar het onderlinge verschil bleef beperkt tot een kleine minuut. In het klassement bezet Jalabert nog steeds de derde plaats. In de komende drie bergetappes moet de kopman van Once ruim een minuut goedmaken op de kopman van Mercatone Uno. Pantani is in theorie de betere klimmer van het tweetal.

De grote revelatie van deze Giro is Paolo Savoldelli. De 26-jarige renner uit Bergamo eindigde in de tijdrit als tweede. Hij heeft slechts 44 seconden achterstand op Pantani. Hij is na het wegvallen van zijn populaire ploeggenoot Mario Cipollini de enige kopman bij Saeco. Afgelopen zaterdag maakte Savoldelli grote indruk in de afdalingen. Hij won de dagprijs en bevestigde zijn status van wielertalent. Savoldelli is vierdejaars professional. Voor zijn wielerloopbaan was hij actief als metselaar en als leerling-journalist.

In de Giro blijft het conflict tussen de Italiaanse renners en het Italiaans olympisch comité voortduren. Het comité riep gisteren renners van zes nog niet gecontroleerde ploegen op voor testen, maar zij kwamen niet opdagen. Ze vinden dat er in deze ronde al genoeg controles zijn. Zo controleert de internationale wielrenunie UCI bijna dagelijks op de hematocrietwaarde van het bloed.

De Ronde van Duitsland werd gisteren gekenmerkt door noodweer. De Duitser Erik Zabel won in Koblenz de sprint van de ochtendetappe. De individuele tijdrit aan het eind van de middag werd halverwege afgelast nadat de Franse renner Emmanuel Magnien was gevallen over een omgewaaid dranghek. Hij sloeg over de kop en werd geraakt door een motorrijder. Magnien moest met een gebroken rib en een zware knieblessure naar het ziekenhuis. De Duitser Jens Heppner van de ploeg Telekom behield de leiding in het algemeen klassement.