Forse kritiek Kamer op Faber wegens kip

Alle fracties in de Tweede Kamer hebben veel kritiek op de `trage' wijze waarop staatssecretaris Faber (Landbouw) heeft gereageerd op de dioxinebesmetting van Belgische kipproducten. Dat bleek gistermiddag tijdens een ingelast debat over de kwestie.

Op 12 mei waren Faber en minister Borst (Volksgezondheid) op de hoogte van mogelijke besmettingen. Op 29 april waren hier al ,,signalen'' voor. Dinsdag adviseerden de twee betrokken departementen het bedrijfsleven ,,uit voorzorg'' verdachte Belgische kip- en eiproducten uit de schappen te halen.

D66'er Ter Veer sprak van ,,struisvogelpolitiek'' omdat ,,onomstotelijk vaststond dat voeding voor mensen giftig was''. Het Kamerlid Atsma van het CDA sprak van een ,,ernstige zaak'' omdat de volksgezondheid in het geding zou zijn. ,,Er is absoluut niet adequaat gehandeld.'' Oplaat (VVD) vond dat de interne communicatie van het ministerie ernstig tekort was geschoten. ,,De bezem moet door het departement gehaald worden. Geen lieve woorden, maar maatregelen nemen.''

Uit een brief die Faber, mede namens minister Borst (Volksgezondheid), gisteren naar de Kamer stuurde, blijkt dat op 29 april het onderzoeksinstituut Rikilt-DLO (dat kwaliteitscontroles op voeding doet) de opdracht kreeg van een ,,anonieme Belgische opdrachtgever'' om meegestuurd kippenvlees en eieren te onderzoeken op mogelijk hoge gehaltes dioxinen. De opdrachtgever bleek later de Belgische overheid te zijn. Het ging om vlees van medio januari dit jaar.

Het ministerie werd op 12 mei voor het eerst geïnformeerd door de Belgische autoriteiten over ,,aangetroffen hoge gehalten aan dioxinen'' in verschillende kipproducten. Faber vond het niet nodig om op dat moment de Tweede Kamer te informeren. De Kamer vindt dat dat wel had moeten gebeuren. Vos (GroenLinks) had het over een ,,ontluisterend beeld''. Waalkens, PvdA'er en partijgenoot van Faber, had ,,moeite'' met de situatie. Poppe (SP): ,,Na een melding zou het hele departement toch op tilt moeten slaan? Ik ruik hier dat de staatssecretaris erg laks is geweest.''

Faber zei dat haar ministerie een ,,risico-inschatting'' heeft gemaakt en dat daaruit geconcludeerd kon worden dat haar ministerie de problemen ,,getraceerd en geblokkeerd'' had. De mogelijk besmette producten van januari zouden toch al geconsumeerd zijn. Faber concludeert hieruit dat er op 12 mei geen gevaar meer voor de volksgezondheid bestond.

De maatregelen die België afgelopen vrijdag trof (het uit de schappen halen van mogelijk besmette producten) heeft ,,ons overvallen'', zo zei Faber. Vrijdag bleek dat de problemen in België groter zijn dan de Belgische autoriteiten eerder hadden laten weten.

Volgende week praat de Kamer verder met Faber. Dan ook in aanwezigheid van minister Borst. Gisteren ontbrak zij wegens het gelijktijdig gevoerde Bijlmerdebat.