FILMS

Apostle

Robert Duvall kreeg een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol in het door hemzelf geschreven, geregisseerde en deels gefinancierde portret van een predikant uit de Pinkstergemeente die na de minnaar van zijn vrouw met een honkbalknuppel bewusteloos geslagen te hebben, de gemeente ontvlucht. De genuanceerde figuur, die deels berekenend zakenman is in de religiebusiness, maar tegelijk gedreven wordt door de diep in hem verborgen naar boetedoening verlangende zondaar is hem op het lijf geschreven. Amsterdam: Filmmuseum.

Babe in de grote stad

Tweede film over Babe, de buitengewone big, ruilt de zonnige charme van de eerste film in voor uitzinniger en platter vermaak. De art direction is adembenemend. Babe komt terecht in een stad waar zowel de Eiffeltoren als het Hollywoodsign als het Vrijheidsbeeld de skyline bepalen. Babe maakt onder de dieren in de stad veel vrienden en vijanden die later vrienden worden, onder wie de goudvis van een orang-oetan en een gemene pitbull die met zijn kop onder water in een Venetiaans kanaal hangt. In meer dan 63 theaters.

Bulworth

Hilarische, politieke komedie met woedende ondertoon, geregisserd, geproduceerd en geschreven door Warren Beatty, die zelf de titelrol voor zijn rekening nam en het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking oprecht omarmt. Senator Bulworth is aan het eind van zijn Latijn en huurt zijn eigen moordenaar in zodat zijn laatste campagne weekend voor de verkiezingen hem met een kamikaze-achtige behoefte vervult in rapvorm de waarheid te spreken. Amsterdam: Bellevue/Calypso.

Daar in dat land

Klucht om te huilen over de bewoners van een Russisch dorp aan het einde van de wereld, waar varkensvet geruild kan worden tegen wodka en het dorpshoofd een reisje naar een kuuroord mag vergeven. Tweede speelfilm van Lidia Boborva biedt wanhoop en levenslust in een armoedige wereld die ondanks alles onvergankelijk lijkt. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Dropouts

Licht romantische, licht realistische film van Will Wissink laat zien hoe drie daklozen overleven in Amsterdam tijdens de zomer van 1997, toen de Eurotop de stad zowel gezelliger als onverdraagzamer maakte. Regisseur gunt zijn hoofdrolspelers wat geluk voor verslaving en verbittering hun rechten weer opeisen. Amsterdam: Cinecenter, Het Ketelhuis.

Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Poelestraat.

En verder

De appel Amersfoort: De Lieve Vrouw. Arnhem: Filmhuis Arnhem; Claire Dolan Arnhem: Filmhuis Arnhem. Haarlem: Filmschuur; Door De Wind Gejaagd Amsterdam: Rialto. Elizabeth Eindhoven: Plaza Futura; Festen in meer dan 15 theaters; L'Eternite Et Un Jour Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Louis; La vie rêvée des Anges in meer dan 9 theaters; Lola Rennt Amsterdam: Kriterion/Studio K, The Movies. Apeldoorn: Gigant. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassé. Eindhoven: Plaza Futura. Enschede: Concordia; My name is Joe in meer dan 10 theaters; Saving Private Ryan Rotterdam: IMAX; Shakespeare in love in meer dan 25 theaters; State Of Dogs Zutphen: Luxor.