Faber wist langer van kippencrisis

Staatssecretaris Faber (Landbouw) wist vijftien dagen eerder dan ze tot nu toe tegenover de Tweede Kamer heeft verklaard welke zestig Nederlandse bedrijven verdacht `dioxinenvoer' in België hebben gekocht.

Dat blijkt uit een dertien pagina's tellende fax die het Belgische ministerie van Landbouw op 12 mei naar het ministerie in Den Haag heeft gestuurd. De staatssecretaris meldde gisteren in een brief aan de Kamer dat pas op 27 mei ,,uit onderzoek van de betrokken ministeries van LNV en VWS en Productschappen'' was gebleken dat er zestig afleveradressen waren in Nederland.

Kamerleden hadden gisteren in een spoedoverleg met Faber over de kwestie van de met dioxinen besmette kipproducten felle kritiek op de staatssecretaris omdat ze veel te laat maatregelen zou hebben genomen om de risico's voor de volksgezondheid te beperken. In het overleg met de vaste Kamercommissie voor Landbouw maakte de staatssecretaris er geen melding van dat ze al op 12 mei zo gedetailleerd was geïnformeerd door Brussel.

In de fax staan de namen van alle zestig bedrijven die in de loop van januari 110 partijen verdacht voer hebben afgenomen uit België. Het betreft leveringen van 6.000 tot 30.000 kilo per keer. Het voer is door kippenbedrijven in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg gekocht bij het bedrijf Hendrix uit het Vlaamse Merksem.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw bevestigt de inhoud van de fax. ,,We hadden op 12 mei echter alleen namen en adressen'', zegt de woordvoerder. ,,Daarna hebben we meer informatie gezocht over de aard van de bedrijven. Het bleek meestal om kuikenslachterijen te gaan. De kuikens die dat voer gegeten hadden waren al geslacht.''

Kamerlid Gert Jan Oplaat (VVD) is verbaasd: ,,Wij hebben van de staatssecretaris tot nu toe begrepen dat de Belgen op 12 mei alleen globaal geïnformeerd hebben. Als al op 12 mei de afleveradressen bekend waren, had de staatssecretaris de bedrijven meteen moeten stilleggen. Dit zaakje stinkt steeds meer.''

Onze correspondent in Brussel voegt hier aan toe: De eis van de Europese Commissie dat alle kippen, eieren en afgeleide producten die mogelijk met dioxinen zijn besmet worden vernietigd, betekent dat alle producten waarin meer dan 2 procent ei is verwerkt uit de handel moeten worden genomen voor controle. KIP

Het gaat om honderden producten, zoals roomijs, pasta en mayonaise. Indien de waren tussen 15 januari en 1 juni werden geproduceerd en zijn terug te voeren naar bedrijven die met dioxinen besmet veevoeder hebben gebruikt, moeten ze worden vernietigd. Het besmette voer is gebruikt op 416 Belgische bedrijven, maar mogelijk ook op bedrijven in andere landen van de Europese Unie zoals Nederland en Frankrijk.

Fischler noemde het gisteren onaanvaardbaar dat België de Commissie pas vorige week op de hoogte heeft gesteld van de dioxinenbesmetting. Alleen Frankrijk en Nederland zijn al respectievelijk begin en half mei ingelicht. Fischler overweegt een procedure aan te spannen bij het Europees Hof van Justitie. Europese controleurs zullen in België inspecties uitvoeren om te zien of de maatregelen goed worden uitgevoerd.

De telefonische informatielijn `Dioxinen' van het ministerie van Volksgezondheid (0800-1151) heeft in anderhalve dag al bijna 5.500 ongeruste mensen aan de lijn gehad, aldus een woordvoerder van het departement. De bellers stelden vragen over welke producten veilig zijn en hoe ze deze kunnen herkennen. Alleen al vanochtend belden 1.200 mensen.