DICK BRUNA

De Utrechtse tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna (71) ontwikkelde zich in de jaren vijftig als grafisch vormgever. Hij maakte de boekomslagen voor de Zwarte beertjes-reeks en hield zich daarna vooral bezig met prentboeken voor kinderen. Zijn werk kenmerkt zich door eenvoudige en directe beeldtaal. Bruna publiceerde sinds 1953 al meer dan tachtig boeken, waaronder Nijntje, Betje Big en Bor is Beer. Voor het Europarlement ontwierp hij in 1992 het affiche `Kinderen voor Europa'.

,,Het voorlichtingsbureau vroeg me of ik een affiche wilde maken dat geschikt is voor kinderen. De bedoeling was dat het ook voor hen duidelijk werd wat Europa kan betekenen. Verder waren er geen eisen aan de opdracht. De kring van sterren bestond al, en dat vond ik leuk. Ik kwam op het idee verschillende kinderen de sterren te laten dragen, het zijn jongens en meisjes door elkaar in allerlei kleuren. Een vriendelijke manier van Europa uitbeelden. Maar behalve aardig, moet een poster ook een `vuistslag' zijn. Daarmee bedoel ik dat het moet opvallen, zo noemen we dat in het vak. Maar na de vuistslag, komt de vriendelijke boodschap. Beeld en tekst moeten één zijn, daarom heb ik de slogan `Kinderen van Europa' zelf bedacht, wel in overleg met het voorlichtingsbureau. Zelf geloof ik dat de éénwording van groot belang is. Toch is er ook een andere kant. Mensen in Australië zeiden weleens tegen me: het lijkt me zo heerlijk in Europa. Want als je door drie landen reist, hoor je drie verschillende talen, eet je ander eten. Als dat verwatert, zal ik het wel missen.''

(Copyright Dick Bruna)