Design

Kussen

Slapen met Jan Hanlo, Jules Deelder of Willem Wilmink kan sinds Stichting Plint kussenslopen met gedichten uitbrengt onder de titel `Poëzie om te kussen'. Plint werd 20 jaar geleden opgericht om ,,poëzie en beeldende kunst bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen''. Dat doet de stichting onder meer met deze kussenslopen, waarvan er twee nieuwe zijn verschenen: een donkerblauw kussensloop met het gedicht `Ik wil dromen' van Willem Wilmink en een ecru sloop met `Hoe als je je met zorgeloosheid kon omringen' van Bert Schierbeek. De katoenen slopen, formaat 60-70 cm, zijn los te koop voor ƒ19,95 of verkrijgbaar als onderdeel van zogeheten `droomcadeau's' met poëziekaarten voor ƒ27,50.

*`Poezië om te kussen', ƒ19,95, bij o.m. een aantal boekhandels, waaronder Donner in Rotterdam en Atheneum in Amsterdam. Inl Plint 040-2454001.

Espressomachine

Als opvolger van de succesvolle retrostijl espressomachine X1 voor thuis brengt het merk FrancisFrancis! van Illy een grotere versie op de markt, eveneens een ontwerp van Luca Trazzi. Deze zogeheten X2 heeft dezelfde ronde vormen als het kleine apparaat, maar kan twee kopjes koffie tegelijk zetten. Het heeft een waterreservoir van vijf liter, dat goed is voor 100 kopjes espresso. Extra is een quartzklokje voor de juiste tijd. De machine is sinds kort in Nederland en kost ca ƒ2.645. En Trazzi ontwierp recentelijk een derde espressomachine in de serie. Deze X3 heeft een strakke vormgeving en lijkt een beetje op de boeg van een schip. De X3 is gemaakt van aluminium en neemt weinig ruimte in beslag. Wat hem onderscheidt van de vorige espressomachines - behalve het uiterlijk - is het bronzen reservoir waar het water verhit wordt, dat voor nog lekkerder koffie schijnt te zorgen. Aan de zijkant zitten chroomkleurige knoppen voor de bediening van het apparaat, waaronder een grote voor het zetten van thee. Het stoompijpje voor het opschuimen van melk ontbreekt niet. De X3 is, vanaf september, verkrijgbaar in vier kleuren, zwart, bruin, zilver en goud.

*FrancisFrancis! X1, v.a. ƒ899, X2 ƒ2.645. Te koop bij de Illy verkooppunten. X3, ca ƒ735, verwacht in sept in Nederland. Inl 0346-214023.

Wijnkoeler

Met de zomer in aantocht wordt het weer tijd voor een koel glas witte wijn. In het park, voor de tent op de camping of op het dakterras. Aangezien een ijsemmer dan niet altijd bij de hand is, kan het koelhouden van de fles wijn een probleem opleveren. De Londense ontwerpers David Walley en James Davis ontwierpen daarom de `Keep Cool' wijnkoeler die gemaakt is van duikerspakstof - neopreen. Het is een zwarte rekbare hoes – binnenkant blauw – met een grote opvallende rits, die om allerlei maten flessen heen past. Alleen bij een lange fles wil de hals er weleens uitsteken. De wijnkoeler is ook in andere kleuren verkrijgbaar: rood, paars, kobaltblauw en grijs. De hoes is isolerend en houdt de drank op temperatuur voor een paar uur. Je hoeft hem niet alleen voor wijn te gebruiken, alhoewel hij daar in eerste instantie wel voor is gemaakt. Maar flesjes babyvoeding blijken ook mooi op temperatuur te blijven.

*Keep Cool, ƒ49,50. Verkoopinformatie Vissers Items, tel 020-6166501.

Pouw Design

Het nieuwe Nederlandse merk `Pouw Design' produceert bijzondere raambekleding, wanddoeken en separatiedoeken. De eerste collectie van eigenaren en ontwerpers Joska Pouw en Maurice de Kroon bestaat uit paneelgordijnen in vijf verschillende ontwerpen. Vier panelen met de afbeeldingen blad, bloem, schelp en vrouw zijn gemaakt door Pouw en De Kroon. De gebruikte stoffen zijn polyester, linnen of zijde en hangen samen met de afbeelding. Voor de vijfde nodigden zij een gastontwerper uit, Corine van Zundert, die het beeld `wereld' op polyester creëerde. De panelen zijn standaard 2.90 - 1.25m, behalve bij de afbeelding vrouw (2.90 bij 1.00m). De panelen vormen aan elkaar genaaid - eventueel afgewisseld met effen doeken - een wand van doek. Maar het is ook mogelijk de doeken aan een railsysteem te bevestigen en ze langs elkaar te laten schuiven. Pouw Design ontwerpt in eigen studio en wil tweemaal per jaar uitkomen met een nieuwe collectie.

*Pouw Design, voorjaarscollectie 1999, verkrijgbaar bij de betere interieur- en designwinkels. De linnen en polyester panelen kosten ƒ300 per stuk en de zijden ƒ350. Inl 013-4678051.

Kruidenmolens

Erik Magnussen ontwierp voor Stelton een nieuwe collectie, de 2000 serie, met een thermoskan, suikerpot, melkkan, dienblad, jampot en voorraadbussen in twee maten voor koffie en thee. Net als de meeste ontwerpen van Stelton heeft de 2000 serie een strakke vormgeving. De thermoskan heeft 1 liter inhoud en is van dubbelwandig roestvrij staal en heeft een zwart kunststof handvat en deksel. De bijbehorende producten zijn ook uitgevoerd in roestvrij staal, gecombineerd met zwart kunststof - de deksels en de bodem van het dienblad. Magnussen heeft verder een reeks kruiden-, zout- en pepermolens opnieuw vormgegeven. Ook de binnenkant is vernieuwd. De molens zijn nu voorzien van keramisch maalwerk, waardoor zout, specerijen en gedroogde kruiden makkelijker te malen zijn. De peper- en zoutmolen komen in een zwart kunststoffen houder.

*Thermoskan Model 2000, ƒ463, suikerpot ƒ61, dienblad ƒ143. Zout- en pepermolen in houder ƒ184, kruidenmolen ƒ91. Verkoopinformatie, Mobach, tel 0346-251275.