Delta Lloyd: parels rijgen

Overnames vindt verzekeraar Delta Lloyd heel belangrijk. Het liefst wil de Amsterdamse dochter van de Britse verzekeraar CGU `parels rijgen' door gezonde bedrijven over te nemen. Maar ook een `innige samenwerking' met de ooit nog puur Haagse ziektekostenverzekeraar Nuts is al jaren aan de orde.

Door overnames denkt Delta Lloyd zijn winst sneller te kunnen verhogen dan in de markt gebruikelijk is. Vorig jaar kocht het onder meer de Duitse verzekeraar Berlinische Leben en de Belgische effectenhandelaar Smeets Securities.

Ook voor dit jaar staan acquisities gepland, zo meldde Delta Lloyd begin dit jaar. De onderneming streeft ernaar over vijf jaar één van de belangrijkste spelers in de Europese markt zijn.

Delta Lloyd profileert zichzelf als een `toonaangevende financiële dienstverlener' op zowel de particuliere als de zakelijke markt. De kernactiviteiten bestaan uit levensverzekeringen, pensioenen - een van de grootste pensioenverzekeraars van Nederland – en vermogensbeheer.

Maar het is ook actief in schade, zo bleek vorig jaar nadrukkelijk, toen met name het schadebedrijf rake klappen opliep door de vele branden, stormen en overvloedige regenval. Het resultaat voor belastingen bij Delta Lloyd Schade werd daardoor ruim gehalveerd. Ook de autoportefeuille presteerde slecht.

Niettemin steeg de nettowinst in 1998 met ruim 9 procent tot 503 miljoen gulden. De omzet steeg met 40 procent tot 8,12 miljard gulden, mede door die acquisities.

Delta Lloyd, dat werk biedt aan 3.500 mensen en vorig jaar een omzet had van ruim acht miljard gulden, houdt er ook nog onverdachte hobby's op na. Vorige maand bleek het bedrijf een belang van 5,45 procent te hebben opgebouwd in het beursgenoteerde Ajax.