Borst vriendelijk én hard

De afgelopen twee dagen waren de spannendste uit de loopbaan van minister Els Borst. Tussen een harde lijn en een vriendelijk woord.

Vanochtend, een uur of zes. Een donkergrijze Volvo S80 stopt voor een deur in Bilthoven. Een dame met een handtas stapt uit. Een groet, een dichtslaande autodeur. Minister van Volksgezondheid Els Borst is na exact 48 uur weer thuis. Na vijf uur slaap. En ruim 25 uur debat.

Dinsdagmiddag. Rond kwart voor drie staan voor de Tweede Kamer wel zes camerateams. De dienstauto rijdt voor, de minister en haar voorlichter stappen uit. ,,Hoe voelt u zich?'' ,,Gaat u het debat met vertrouwen tegemoet?'' ,,Bent u morgen nog minister?'' Rustig beantwoordt ze alle vragen.

Binnen, in de hal. Drie Bijlmerbewoners staan te wachten. Om hen is het `de politiek' allemaal te doen. Borst stapt op ze af, schudt handen, maakt glimlachend een praatje. ,,Ik hoop dat het een goed debat voor u wordt'', zegt ze. ,,Voor u ook'', antwoorden de bewoners, ,,En sterkte.''

Hoe anders is de opstelling van de minister de volgende dag in het Kamerdebat. Rustig, maar nu af en toe hard beantwoordt zij de vele vragen. ,,Dat zal wel wezen, maar ik zeg u dat het anders is'', bijt zij CDA-woordvoerder Reitsma toe als deze met foute statistische informatie aankomt. Borst en cijfers, daar komt niemand tussen, weet een betrokkene.

Els Borst heeft twee gezichten. En die beide gezichten toonde ze tijdens het zich voortslepende debat over de parlementaire enquête. Het vriendelijke gezicht van `de mens Borst' was er voor camera's, fotografen en bezoekers. Het hardere, politiek verantwoordelijke gezicht bewaarde ze voor achter de schermen, waar ze zich voorbereidde op de beantwoording .

Vorige week bijvoorbeeld. Tijdens het debat van de Kamer met de commissie stond de tv op de kamer van de minister regelmatig aan. Met het vuistdikke Bijlmerdossier op schoot controleerde Borst of ze alle vragen kon beantwoorden. ,,Hebben we dat?'' klonk het regelmatig. ,,Ze wilde absolute zekerheid dat ze alles wist'', zegt een betrokkene. Over de feiten kon geen misverstand ontstaan. Borst zou het redden, wist ze toen al.

Gisteravond, tijdens de dinerpauze in het restaurant Corona, herhaalde ze de exercitie. Staatssecretaris Vliegenthart, secretaris-generaal R. Bekker, politiek adviseur Carla Pauw en directeur voorlichting Irene van Geest dineren met de minister. Nog één keer worden de antwoorden doorgenomen en wordt er geanticipeerd op de tweede termijn. Het moet ,,een sluitend en goed verhaal'' worden. Borst de koele analytica.

Vanmorgen. Het debat is afgelopen. Borst schrijft een briefje en roept een bode bij zich. `Melkert' staat op de envelop. Een complimentje voor zijn optreden? Een schriftelijk schouderklopje? Melkert steekt het glimlachend in zijn binnenzak. Even vallen de twee gezichten van mens en politica Borst samen.

    • Egbert Kalse