Bod Finnen van 264 mln op Sphinx

Sanitec, de Finse fabrikant van douches, baden en wc's, doet een openbaar bod op alle aandelen van de Nederlandse branchegenoot Sphinx Gustavsberg. Dit is vanmorgen voor beurs bekendgemaakt. Sphinx Gustavsberg wordt een volledige dochter van Sanitec.

Het bod komt neer op een overnamesom van 264 miljoen gulden. De nieuwe combinatie krijgt een leidende positie in Europa op het gebied van sanitair met een omzet van 2 miljard gulden en 9.000 medewerkers.

De bestuursvoorzitter van Sphinx, Dick van Waes, kon vanmorgen van bij de toelichting van de plannen niet zeggen of hij een plaats krijgt in de raad van bestuur van Sanitec. Als Sanitec inderdaad alle aandelen van Sphinx in handen krijgt, zal Sphinx verdwijnen van de beurs. Sanitec, nu nog onderdeel van Metra Corporation, wil voor juli 1999 een notering aanvragen bij de effectenbeurs van Helsinki.

Sphinx Gustavsberg, gevestigd in Maastricht, verkeerde jarenlang in moeilijkheden. Door overcapaciteit in Europa leed het bedrijf onder een steeds fellere concurrentie. In het boekjaar 96/97 werd er een verlies gemaakt van 45,1 miljoen gulden, op een netto omzet van bijna 800 miljoen gulden. Een voorgenomen fusie met de Zwitserse concurrent Keramik Laufen ging in datzelfde jaar op het laatste moment niet door. In januari 1998 kwam er een volledig nieuw management. Dat heeft, zoals vanmorgen bleek uit de presentatie van de jaarcijfers, vooral gewerkt aan de verbetering van de balanspositie. De verliesgevende fabriek Novoboch in België ging dicht. Kortlopende, dure leningen werden vervangen door nieuwe kredietfaciliteiten, bij ABN Amro, met een langere looptijd en een lagere rente. Met de belastingdienst werden afspraken gemaakt over een voor Sphinx gunstiger aanwending van de compensabele verliezen. Dat leverde het bedrijf vorig jaar een bate op van 9.2 miljoen gulden. Grote domper was de crisis in Rusland, waar Sphinx eerst 6, nu 4 procent van zijn activiteiten heeft. Sphinx sloot het boekjaar 98/99 af met een netto resultaat van 4,8 miljoen gulden, op een omzet van 631,7 miljoen gulden.

Intussen, zei bestuursvoorzitter Dick van Waes vanochtend, was Sphinx hard op zoek naar een sterke Europese partner. Er is ook met andere partijen gepraat, bevestigde hij vanmorgen, maar hij noemde geen namen. Met Sanitec omzet in 1998 571 euro, resultaat 77 miljoen euro werd ,,de beste fit'' verwacht. ,,We kunnen veel kosten besparen door verkoop- en marketingorganisaties in elkaar te schuiven'', aldus Waes. Senior vice-president Stephan Berger van Sanitec: ,,We kennen elkaar al jaren en we liggen elkaar goed.''

Sanitec biedt 13 euro (28,60 gulden) in contanten voor elk aandeel Sphinx, een premie van 83 procent op de gemiddelde slotkoers van de laatste drie maanden. De overname moet in juli zijn afgerond. Sanitec wil dan 70 procent van alle aandelen in bezit hebben. Het aandeel Sphinx steeg vanmorgen met 20 procent naar 12,30 euro.