Bambuso Sonoro

De Bambuso Sonoro is een soort houten octopus: een monster van bamboe buizen en -pijpen gekoppeld aan een altaar dat de wind verdeelt. Het geheel maakt een even onaards als intrigerend geluid. Alle omschrijvingen van dat geluid: piepen, knorren of zoemen, ruisen, brommen of toeteren, falen. Ter gelegenheid van het uitbrengen van de cd is er in de IJsbreker vr 4 juni een kort life concert van dit verbazingwekkende instrument.

*Bambuso Sonoro. Muziekcentrum De IJsbreker, Weesperzijde 23, Amsterdam. Vr 4 juni 17u. Toegang gratis. Inl 020-6681805. Cd verkrijgbaar bij PAN Records Pb 155 Leiden. Inl 071-5219479.

Dada

Dada herleeft in Leiden. Za 5 juni brengt het vierkoppig gezelschap Exvoco in de Lakenhal een programma ten gehore geïnspireerd op een optreden van Kurt Schwitters en Theo van Doesburg uit 1923: chaotisch en vaak provocerend van toon. Opgevoerd worden De trom, Letterklankbeelden, Sonate in Urlauten en An Anna Blume.

*Dada-veldtocht, za 5 juni, 14u. Duur: 1u45. Toegang: entreebewijs + ƒ7,50 voor volw. en ƒ2,50 tot 18 jr. Oude Singel 28-32, Leiden. Inl 071-5165360

Welsh Ponies

De Stichting Merlod organiseert za 5 juni in de Kasteeltuinen te Arcen de Internationale Welsh Ponies keuring. Er zijn dieren uit België, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Naast de keuring worden 's middags enkel- en dubbelspannen gereden.

*Internationale Welsh Ponies Show. za 5 juni 10-18u Kasteeltuinen te Arcen. Volw. ƒ19,50, kind. tot 14 ƒ11, 65+ ƒ17,50. 077-4732483

La Recouvrance

Het vlaggenschip van de Bretonse stad Brest en Frankrijks grootste topzeilschoener `La Recouvrance' brengt in juni een bezoek aan Nederland. Belangstellenden zijn welkom op de replica. Wat de Batavia is voor Nederland, is La Recouvrance voor Frankrijk.

*La Recouvrance is bij het Nederlandse Scheepvaartmuseum in Amsterdam te bezichtigen op za 5 juni 10-17u. In de buitenhaven van Enkhuizen ma 7 juni 10-12u en in Harlingen t.o. Het Plankenpad op do 10 juni 10-12 en 15-17u.

Vijver

De informatietuinen Appeltern staan za 5 en zo 6 juni in het teken van de vijver. Er zijn voorlichtingsstands, er zijn complete vijvers te koop en er is een grote collectie vijverplanten, filters en pompen. Verder kunnen koi-karpers, bronstenen en accessoires worden aangeschaft. In het ideeënpark is een speciale instructievijver aangelegd en er zijn doorlopend `uitleg-sessies' en lezingen.

*Appeltern Informatietuinen, Walstraat 2a, Appeltern. Dagelijks van 10-18u (ook zo- en feestdagen). Toegang ƒ12, kind. tot 16 gratis. Inl 0487-541732. Internet www.informatietuinen.nl

Vrouwenstemmen

Vrouwenkoor Lale geeft zo 6 juni een concert in de Oosterkerk in Amsterdam. Op het programma staan traditionele liederen voor vrouwen uit de Balkan, met name Bulgarije. Kenmerkend voor deze muziek zijn het schelle stemgebruik, de ingenieuze ritmes en de dissonerende klanken. In Nederland is deze muziek bekend geraakt door o.m. het optreden van het Bulgaarse vrouwenkoor `La Mystère des Voix Bulgares'.

*Concert Oosterkerk, Kleine Wittenburgergracht 1, Amsterdam. 6 juni 20u30. Inl 020-4904268

Wandeltocht

Op za 5 juni wordt een wandeling rondom de Oosterschelde gehouden. De tocht is 52 kilometer lang en kent als thema `Helden van de Oosterschelde'. Er is ook een verkorte route van 22 kilometer te lopen. De wandeltocht start tussen 06-08u vanaf Waterland Neeltje Jans gelegen tussen de Deltawerken. Deelnemers aan de korte route worden per boot vanaf Zierikzee teruggebracht naar Neeltje Jans.

*Deelname is alleen mogelijk bij inschrijving vooraf. Wandelaars kunnen zich telefonisch aanmelden bij het Bureau voor Tourisme Zeeland, 0118-659989. De lange tocht kost ƒ12,50, de verkorte ƒ20 (incl boottocht).

Vliegerfeest

Op het strand van Scheveningen wordt op za 5 en zo 6 juni een Vliegerfeest gehouden. Honderden professionele vliegeraars en duizenden hobbyisten laten hun kunsten zien. Er zijn demonstraties, wedstrijden en de Nieuw-Zeelander Peter Lynn brengt de twee grootste vliegers ter wereld mee. Het thema van het festival is strips en stripsfiguren. Tevens is er aandacht voor kite-surfing.

*Vliegerfeest, 5/6 juni, 11-17u op het strand in Scheveningen. Info: VVV Scheveningen 0900-3403505. Gratis Toegang.

Dunya

Tijdens het Dunya festival in Rotterdam worden verhalen verteld, gedichten voorgedragen en muziek gemaakt. Zoals door de meest uitgesproken fusion-muzikant/componist van Afrika: Ray Lema (Congo). Diverse muziektradities ontmoeten elkaar bij Bayuba Cante (o.m. Cuba/Nederland). Van de flamboyante, Spaanse flamenco tot jazz. Onder de deelnemers o.a. Oumou Sangare (Mali) en Archie Shepp (Verenigde Staten) en Ali & Doudou N'Diaye Rose (Senegal). Zij brengen een wervelend programma met Senegalese percussie, zang en dans.

*Dunya Festival, Het Park bij de Euromast. za 5 19-01u en zo 6 juni 13-20u. De festiviteiten vinden plaats op diverse locaties. Inl www.dunya.nl. 010-2330910