9 Jim Janssen van Raay (EVPN)

De Rotterdamse advocaat Jim Janssen van Raay (66), lijsttrekker van het Europees Verkiezers Platform Nederland (EVPN), is sinds 1979 (met een korte onderbreking van twee jaar) lid van het Europees Parlement. In het begin namens het CDA, sinds 1996 is hij aangesloten bij de Unie voor Europa, waarin onder meer Forza Italia van Berlusconi en de Franse Gaullisten gebundeld zijn. Janssen van Raay was een van de initiatiefnemers van de fusie van KVP, ARP en CHU, waar hij zelf lid van was, tot het Christen Democratische Appèl. Deze partij heeft hij in '96 verlaten toen hij door het televisieprogramma Nova werd beschuldigd van belangenverstrengeling: hij had briefpapier van het Europees Parlement gebruikt om op te komen voor een zakenvriend. CDA-voorzitter Helgers zette toen een royementsprocedure in gang. In 1994 kwam hij in opspraak toen hij geld uit een pensioenfonds van voetballers zou hebben gesluisd naar dezelfde zakenvriend.

Politiek gezien staat Janssen van Raay rechts van het midden.