6 Joost Lagendijk (GroenLinks)

Joost Lagendijk (41) speelt al jaren een belangrijke rol achter de schermen bij eerst PSP en vervolgens GroenLinks. Hij is een van de initiatoren geweest van de oprichting van GroenLinks. Lagendijk is op 8 juni 1957 geboren in Roosendaal. Hij studeerde van 1975 tot 1985 aan de universiteit van Utrecht waar hij zijn doctoraal geschiedenis haalde. Van 1988 tot 1994 was hij directeur-uitgever van TMW dat vier tijdschrijften uitgeeft op het gebied van zorg en welzijn. Van 1994 tot 1997 werkte hij bij uitgeverij Babylon/De Geus waar hij zich vooral bezighield met Odyssee-reisgidsen. Tevens was hij medeoprichter van De Helling, het wetenschappelijk tijdschrift van GroenLinks.

Lagendijk begon zijn politieke carrière bij de PSP na zijn studie. Hij fungeerde onder meer als fractiemedewerker van het Kamerlid Andrée van Es en van 1987 tot 1990 was hij lid van het partijbestuur van de PSP. Na de oprichting van GroenLinks was hij eveneens lid van het partijbestuur. Zowel bij de PSP als bij GroenLinks bekleedde hij de functies van internationaal secretaris en vice-voorzitter.

In 1994 stond hij tweede op de kandidatenlijst van GroenLinks voor het Europees Parlement. Op dat moment had GroenLinks twee zetels in het Europees Parlement. Lagendijk haalde niet genoeg stemmen, mede omdat Herman Verbeek kort daarvoor uit GroenLinks was gestapt en voor de Groenen aan de Europese verkiezingen meedeed. In september 1998 trad Lagendijk alsnog toe tot het Europees Parlement. Hij volgde Nel van Dijk op die na veertien jaar Brussel verliet om het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie te leiden.Foto Roel Rozenburg