5 Johannes Blokland (RPF/SGP/GPV)

Blokland (53) leidde de afgelopen jaren een tweekoppige Nederlandse eurodelegatie in het Europees Parlement. Hijzelf is lid van het GPV, de nummer twee van de fractie is de RPF'er R. van Dam.

De SGP is de afgelopen periode niet door een partijpersoon vertegenwoordigd geweest in het Europees Parlement, wel door Blokland en Van Dam. De samenwerking tussen de drie kleine christelijke partijen staat op nationaal niveau nog in de steigers, op Europees niveau werken de drie sinds 1995 samen, na een stroef begin. De RPF hechtte eraan een vrouw op de Europese lijst te zetten, dit tegen de zin in van de SGP. Voordat het tot een botsing tussen de twee partijbesturen kon komen, trok het vrouwelijke RPF-lid zich terug. Bij de komende verkiezingen prijken er twee dames op de lijst, afkomstig uit RPF en GPV.

Blokland is geboren in Oegstgeest. Hij is doctor in de economische wetenschappen en werkzaam geweest bij het Nederlands Economisch Instituut, de Rijksplanologische Dienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegenwoordig werkt hij als parttime docent milieu-economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Blokland was voor hij in de zomer van 1994 naar Brussel vertrok ook al actief binnen het GPV. Vanaf 1974 was hij twintig jaar gemeenteraadslid in Capelle aan den IJssel, enkele jaren was hij wethouder. Van '82 tot '95 was Blokland lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. In die functie leidde hij een commissie die onderzoek deed naar het Zuid-Hollandse afvalbeleid. Tien jaar lang (van 1984 tot 1994) was hij landelijk voorzitter van het GPV.

De andere christelijke partijen zijn in de topdrie van de lijst vertegenwoordigd door R. van Dam (RPF) en B. Belder (SGP). Van Dam was raadslid in Barneveld. Belder is redacteur bij het Reformatorisch Dagblad.