3 Jan Kees Wiebenga (VVD)

Jan Kees Wiebenga (52) zit al van jongs af aan in de politiek en behoort tot de Brussel-veteranen onder de lijsttrekkers. Hij is geboren in Haarlem op 6 april 1947. Na het gymnasium en een rechtenstudie in Leiden begon hij zijn maatschappelijke loopbaan als assistent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden (1970-1972). Wiebenga werd op 22-jarige leeftijd landelijk vice-voorzitter van de liberale jongerenvereniging JOVD en internationaal voorzitter van de World Federation of Liberal Youth.

In 1971 trad hij toe tot de gemeenteraad in Leiden om een jaar later voorzitter van de plaatselijke VVD-fractie te worden. In 1973 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Eelde. Hij was pas 26 jaar. Dit ambt combineerde hij van 1977 tot 1982 met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

In 1982 maakte hij de overstap naar de Tweede Kamer. Bij een debat over het wijzigen van de Vreemdelingenwet werd hij als VVD-woordvoerder asiel- en minderhedenbeleid in de rede gevallen door `zigeunerkoning' Koko Petalo die Wiebenga uitmaakte voor `racist'. Petalo werd tierend van de publieke tribunes verwijderd.

De VVD'er maakte drie zittingsperiodes mee voordat hij overstapte naar Brussel. Sinds juli 1994 is hij lid van het Europees Parlement. Binnen de fractie van de Europese Liberalen en Democraten (ELDR) is hij woordvoerder op het terrein van onder meer immigratiebeleid en misdaadbestrijding. Hij is tevens lid van het fractiebestuur van de ELDR. Wiebenga volgt als lijsttrekker demissionair staatssecretaris G. de Vries van Binnenlandse Zaken op.Foto Roel Rozenburg