2 Max van den Berg (PvdA)

Vorige week nam Van den Berg (53) afscheid van de NOVIB, de organisatie voor ontwikkelingshulp waarvan hij dertien jaar directeur is geweest. Eigenlijk had hij al een jaar eerder zijn functie willen opgeven. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij als minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het tweede paarse kabinet had willen meedoen. Hij was teleurgesteld toen Eveline Herfkens die post kreeg toegewezen. Maar hij begreep dat er ook voldoende vrouwen in het kabinet behoren te zitten, en ,,Herfkens is een goede minister''.

Nu gaat de PvdA'er dan toch weer aan de slag voor zijn partij. De commissie die de lijst samenstelde onder leiding van professor Dunning koos voor Van den Berg omdat er een zwaargewicht naar het Europees Parlement moest komen. Iemand die het gezicht van de PvdA kan zijn in Europa.

De oud-NOVIB-directeur is eerder, op 24-jarige leeftijd, wethouder van Groningen geweest en in de jaren tachtig was hij partijvoorzitter. Als wethouder gold hij als grondlegger van het polarisatiemodel en als de ideoloog van het linkse programcollege dat de oude collegepartijen CDA en VVD buiten het bestuur hield. Als partijvoorzitter kwam hij vaak in botsing met toenmalig partijleider Joop den Uyl. De opvattingen van Van den Berg waren soms te radicaal voor zijn partij. Hij stapte op als voorzitter toen de PvdA in 1986, ondanks zetelwinst, niet de verkiezingen won. Hij voelt zich inmiddels ,,meer een buitenstaander'' in de partijpolitiek, maar dat zal hem er niet van weerhouden goed en veel overleg te voeren met de PvdA-top. ,,Het is niet zo dat Kok rondjes fietst om het Binnenhof en ik rond Brussel'', zo zei hij aan het begin van zijn campagne. ,,Het is een tandem met Melkert, Kok en Van den Berg.''Foto Roel Rozenburg