1 Hanja Maij-Weggen (CDA)

Bij de gemiddelde Nederlander is Hanja Maij-Weggen (55) vooral bekend als oud-minister van Verkeer en Waterstaat. Deze functie bekleedde ze in het derde kabinet-Lubbers.

Toch is ze al sinds 1979 lid van het Europees Parlement, met een vierjarige onderbreking voor het ministersschap van 1989 tot 1994. Ze was niet erg geliefd op het Binnenhof. Parlementair journalisten riepen haar in 1991 in het tijdschrift HP/De Tijd uit tot slechtste politicus. Vooral haar vele proefballonnen hebben haar imago niet versterkt: rekeningrijden, spitsvignet, tolheffing, carpoolstrook.

Ze komt uit een protestants nest. Maij-Weggen studeerde pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. In de jaren zeventig was ze korte tijd docent gezondheidszorg voor het hoger beroepsonderwijs.

Eind 1993, toen een nieuwe CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen aangewezen moest worden, werd toenmalig partijvoorzitter W. van Velzen door de kandidatencommissie onder leiding van voormalig premier B. Biesheuvel gepasseerd. Biesheuvel cum suis gaven de voorkeur aan Maij-Weggen, die het nu opnieuw mag proberen.

Tijdens de verkiezingscampagne voor Provinciale Staten in 1995 zorgde Maij-Weggen voor enige ophef. Ze vergeleek toenmalig VVD-leider Bolkestein met Filip Dewinter van het extreem-rechtse Vlaams Blok. Net zoals zijn Belgische collega zou Bolkestein onwaarheden over asielzoekers hebben verkondigd. Maij-Weggen kreeg vanuit het CDA veel kritiek op deze uitspraken.

Maij-Weggen is naast Europarlementariër eind vorig jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren geworden. In 1995 ontving zij al de titel `Dierenbeschermer van het Jaar'. Twee jaar later werd ze Europees Dierenbeschermer van het Jaar.Foto Roel Rozenburg