Zwakke euro drukt stemming Damrak

De blijvende dreiging van een rentestijging in de VS en de zwakke positie van de euro doen de koersen op het Damrak geen goed. Aan het begin van de middag noteerde de AEX-index een bescheiden plusje van 0,34 punten op 553,53.

Beleggers op de beurzen in de eurozone verliezen hun kooplust door de gestaag dalende koers van de Europese munt. Enkele uren voor de vergadering van de Europese Centrale Bank in Frankfurt werd een nieuw dieptepunt bereikt. De euro zakte tot 1,0390 dollar, tegen 1,0470 dollar de dag ervoor. Het Britse pond pakte tegenover de gulden een winst van bijna drie cent, op 3,4135 gulden.

Behalve op nieuws uit Frankfurt was het wachten vandaag op president Greenspan van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hij zou vanmiddag een rede houden in Boston. Handelaren vrezen met de aanhoudende groei in de VS voor oplopende inflatie, wat een renteverhoging dichterbij brengt.

Op de Amsterdamse beurs trokken cyclische waarden als Akzo Nobel, DSM en Hoogovens aan. Akzo Nobel profiteerde van de verkoop van coatingdochter PRC DeSoto. De transactie, die het chemieconcern ruim een miljard gulden oplevert, zorgde voor een koersstijging van twee eurokwartjes tot 34,80 euro.

Automatiseerder Baan bleef profiteren van de ontvangen VNU-opdracht. Een eurostuiver erbij op 11,85 euro was de beloning, nadat het fonds daarvoor aan de 12 eurogrens had gesnuffeld. Het verkrijgen van 91,5 procent van de VLSI-aandelen door Philips liet beleggers betrekkelijk koud. Het elektronicagigant noteerde 5 eurocent hoger op 85,05 euro. De sterke dollar leverde Aegon en Koninklijke Olie weinig op. Beide fondsen hebben hoge inkomsten in dollars, maar doken toch in de min. Shell verloor 50 eurocent op 52,75 euro, Aegon leverde 1 euro in op 79,55 euro. Met 1,20 euro koersverlies op 26,80 was Vendex de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

De Midkap-index verloor een half procent op 592,87 punten.