Zuid-Korea wil contact hervatten

Zuid-Korea probeert de bilaterale onderhandelingen in Peking met het communistische Noord-Korea over hulp en andere aangelegenheden weer op gang te brengen. Daartoe zijn ,,onofficiële contacten'' op het niveau van onderminister met Noord-Korea in Peking aan de gang. Volgens een mededeling in Seoul heeft Pyongyang echter nog niet met hervatting van de officiële onderhandelingen ingestemd. Eerder was meegedeeld dat vandaag een akkoord zou worden getekend. De onderhandelingen werd vorig jaar april abrupt afgebroken, nadat Seoul hulp had aangeboden aan het door grote voedseltekorten getroffen Noorden mits dat instemde met hereniging van tienduizenden gezinnen die door de Koreaanse oorlog (1950-'53) werden gescheiden. De mogelijke hervatting van de onderhandelingen volgt op een bezoek van de Amerikaanse presidentiële afgezant William Perry aan Noord-Korea. Deze heeft Pyongyang een ,,belangrijke uitbreiding van de betrekkingen'' aangeboden als het land zijn productie en export van ballistische raketten staakte, zijn nucleaire ambities opgaf en de spanningen op het Koreaanse schiereiland verminderde. (Reuters)