Zege Pacers na late misser Patrick Ewing

Patrick Ewing van de New York Knicks voerde vannacht in woord en gebaar zijn eigen oorlog met de fans van de Indiana Pacers. Hij was het mikpunt van de hoon van de toeschouwers in de Market Square Arena in Indianapolis, waar de thuisploeg de New York Knicks met 88-86 versloeg. Bij die stand had center Ewing met nog twee seconden te gaan de kans op de gelijkmaker, maar voor open basket miste hij. ,,Ewing sucks'', klonk het uit ruim zestienduizend kelen.

Twee Pacer-fans die vanaf de rand van de speelvloer bij Ewing het bloed onder zijn nagels probeerden te halen, schreeuwden de kolos uit New York voor de laatste keer ,,kiss my ass'' toe. Meer dan van de Pacers verloor Ewing gisteravond van deze twee plaaggeesten op de tribune. De Pacers, met in hun gelederen de Nederlander Rik Smits, kwamen door de krappe overwinning in de best-of-seven-serie van de finale in de Eastern Conference op gelijke hoogte met de Knicks. De Knicks wonnen zondag de eerste ontmoeting in Indianapolis, met 93-90. Beide ploegen strijden in maximaal zeven wedstrijden om een plaats in de finale van de NBA. In de Western Conference gaan de San Antonio Spurs met 2-0 aan de leiding tegen de Portland Trail Blazers.

Rik Smits stond van de 48 minuten zuivere speeltijd – de wedstrijd tegen de Knicks duurde drie uur – slechts dertien minuten in het veld. Van de 88 punten van de Pacers nam de Nederlander er slechts zes voor zijn rekening; net zoveel als het aantal fouten dat hij opliep. Dat laatste gebeurde ook in de eerste partij tegen de Knicks. Deze keer had zijn gedwongen verblijf op de bank geen nadelige gevolgen voor de Pacers. Smits had na afloop van de voor hem teleurstellende wedstrijd niet veel meer te vertellen. Hij stapte meteen onder de douche en was razendsnel uit de Market Square Arena verdwenen.

De thuisploeg domineerde vannacht in Indianapolis tot het vierde en laatste kwart. In het vierde kwart namen de Knicks de leiding over en was het Reggie Miller die met twee vrije worpen de thuisploeg weer op voorsprong zette. Nog twee seconden hadden de Knicks om de stand tenminste gelijk te trekken en een verlenging uit het vuur te slepen. Maar Ewing schoot uit vrije positie mis en de Indiana Pacers wonnen de tweede thuiswedstrijd.

Eind deze week vertrekt de ploeg van oud-speler Larry Bird met een gerust hart naar New York, waar zaterdagavond de derde wedstrijd tegen de Knicks op het programma staat.