Vlag gaat uit voor ex-verdachte Smid

Buurtbewoners steken de vlag uit bij de woning van Piet Smid in De Berken, als bekend wordt dat de 32-jarige Zwaagwesteinder niet langer als verdachte in de zaak-Vaatstra wordt vastgehouden. Ook zijn kleurige verjaarsslingers opgehangen.

Smids zuster J. Meinema-Smid staat in de deuropening met een theedoek in haar hand. Ze heeft net de afwas gedaan, die vier dagen – sinds de aanhouding van haar broer – op het aanrecht heeft gestaan. ,,Ik heb altijd voor honderd procent in zijn onschuld geloofd'', vertelt ze, ,,tot het tegendeel zou zijn bewezen.'' Haar broer houdt wel van een pilsje, maar is niet gewelddadig. ,,Hij heeft nooit meisjes lastig gevallen en droeg nooit een mes bij zich.''

Broer Cor hoopt dat de echte dader nu snel gepakt wordt. ,,En dat ze geen onschuldige burgers meer aanhouden.''

Piet, die na thuiskomst eerst bij zijn moeder een straat verderop op verhaal kwam, wil niet met de media spreken. Hij is blij met alle steun uit de buurt'', meldt broer Cor.

Buren van de ex-verdachte in De Berken omschrijven de tipgever als een zonderlinge figuur. ,,Hij heeft dollartekens in zijn ogen gekregen en wilde het tipgeld – in totaal 80.000 gulden, red. – opstrijken'', aldus bewoner J. Stienstra.

Over de aanhouding van Smid vrijdagavond door vijftien rechercheurs bestaat veel onbegrip. Buurman G. Hofstra vindt dat Smid gerehabiliteerd moet worden. ,,Die jongen is door een hel gegaan. Justitie is verkeerd beziggeweest.'' Hij vermoedt een ,,tactische zet'' om de druk op het asielzoekerscentrum De Poelpleats in Kollum te verlichten. In Zwaagwesteinde ging het gerucht dat de dader in het azc woonde.

Naast blijdschap en opluchting lijken ook angst en onzekerheid terug te keren in Zwaagwesteinde. Buurman Hofstra: ,,Vandaag zijn we even blij voor Piet, morgen weer verdrietig om Marianne.''