Verdachte in zaak-Vaatstra op vrije voeten

De 32-jarige Friese verdachte in de moordzaak-Vaatstra is gistermiddag met onmiddellijke ingang op vrije voeten gesteld. Dit gebeurde enkele uren nadat de rechter-commissaris had besloten zijn voorlopige hechtenis met drie dagen te verlengen.

Politie en justitie beschouwen de man niet langer als verdachte. Het DNA-onderzoek, waarvan de uitslag gistermiddag bekend werd, wees uit dat het DNA-materiaal van de Zwaagwesteinder niet overeenkwam met DNA-sporen die op de plek van het misdrijf werden gevonden, aldus justitie.

De ex-verdachte stond dit weekeinde vrijwillig bloed af voor een DNA-profiel. Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk voerde het onderzoek met voorrang uit. Ook bij de huiszoeking in de woning van de ex-verdachte, waarbij alle kleren, een computer en videobanden in beslag werden genomen, werd niets belastends gevonden, zegt justitie.

De zestienjarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd 1 mei in Veenklooster om het leven gebracht door messteken in de hals. Ze werd vermoord toen ze na een avondje uit alleen terugfietste van Veenklooster naar huis. De politie gaat uit van een seksueel misdrijf.

De advocaat van ex-verdachte Piet Smid, T. van der Goot, wil dat justitie toegeeft dat zijn cliënt onterecht is opgepakt. ,,Gevoelsmatig is dat voor Smid belangrijk, want de immateriële schade is groot.'' Van der Goot sluit een te claimen schadevergoeding niet uit. Hij vindt dat justitie zorgvuldiger te werk had moeten gaan en plaatst vraagtekens bij het feit dat slechts op grond van één getuigenverklaring tot aanhouding is overgegaan. ,,Met dit materiaal had ik dat niet gedaan.'' In een gesprek met de officier van justitie wil hij horen hoe de betrouwbaarheid van de tipgever is nagegaan. De tipgever is een buurman van de ex-verdachte, die gisteren zelf werd ingesloten in de gevangenis van Veenhuizen. Hij zit daar een straf van 180 dagen uit wegens het van een balkon duwen van een vriend van zijn ex-vriendin.

De Leeuwarder officier van justitie M. Severein vindt de aanhouding van Smid achteraf ,,volstrekt verdedigbaar''. Severein: ,,Wij vonden de getuigenverklaring en ander materiaal voldoende zwaar om de man aan te houden. Achteraf is het voor hem betreurenswaardig, maar het was niet te voorkomen. We hebben naar eer en geweten gehandeld.'' Hij ontkent dat het onderzoek vastzit. ,,We hebben nog voldoende aanknopingspunten.'' Wel geeft hij toe dat het onderzoek ,,moeizaam en lastig'' is, omdat de kring van potentiële verdachten groot is. ,,De dader kan een bekende of onbekende van het slachtoffer zijn, we houden alle mogelijkheden open.'' Hij verwacht op korte termijn geen nieuwe aanhoudingen.

    • Karin de Mik