Topduel squash op Vrijthof

Geen enkele Nederlandse squasher komt deze week bij het Libertel Open op het Maastrichtse plein Het Vrijthof in actie. Nationaal kampioen Lucas Buit en Tommy Berden werden gisteren in het kwalificatietoernooi uitgeschakeld. Morgenavond openen regerend wereldkampioen Jonathon Power en tienvoudig wereldkampioen Jansher Khan de glazen baan op het Vrijthof. ,,Uit de hele wereld komen er mensen naar die partij kijken'', zegt organisator Erik van der Pluijm.

Voor het hoofdtoernooi, dat een prijzengeld van 35.000 dollar heeft, zijn de beste elf spelers van de wereld automatisch geplaatst. Khan heeft een wildcard gekregen. De 29-jarige Pakistaan, die van 1988 tot '98 onafgebroken de beste squasher van de wereld was, kampte langdurig met blessures en is naar de 129ste plaats op de wereldranglijst gezakt. Aanvankelijk zou er pas vanaf vrijdag op het Vrijthof worden gespeeld. Maar toen de loting voor de eerste ronde de partij tussen Power en Khan opleverde, kreeg Van der Pluijm toestemming van de gemeente om een dag eerder op het plein te spelen.