Sokolov zakt na blunder naar de voorlaatste plaats

Het was gisteren een belangrijke dag in het schaakkampioenschap van Nederland. De vier sterkste spelers moesten tegen elkaar, twee Nederlanders tegen twee Bosniërs. Helaas, de oogst was mager.

De partij tussen Nikolic en Piket was al na elf zetten afgelopen. Met alle stukken en pionnen nog op het bord hielden ze er opeens mee op. Nikolic was heel tevreden met de makkelijke remise met zwart tegen zijn naaste belager, waardoor hij alleen bovenaan bleef staan. ,,Het spijt me zeer als ik de journalisten teleurgesteld heb'', zei hij breed lachend. Piket had minder reden om blij te zijn, hij bromde dat de stelling hem al een tijd niet beviel, maar goede gronden daarvoor waren er niet, want in feite stond hij een tikje beter.

Van Wely-Sokolov, gewonnen door Van Wely, was eigenlijk ook een partijtje van niets. Een verkeerde openingskeus van Sokolov, die gehoopt had op een ingewikkelde strijd, maar terechtkwam in een simpele stelling waarin hem slechts een moeizame verdediging wachtte. ,,Op lange termijn verloren voor hem'', vond Van Wely achteraf. Of dat waar is of niet bleef een academische kwestie, want op de zestiende zet maakte Sokolov een blunder waarna het snel gedaan was met hem.

In zo'n geval is het als winnaar niet verstandig om aan Sokolov te vragen of hij nog even in alle rust de partij wil doornemen. Gewoontegetrouw beende Sokolov met grote stappen naar buiten om daar de voor- en nadelen van leven en dood tegen elkaar af te wegen. Na een uurtje kwam hij weer terug om te melden dat hij meteen nadat hij zijn toren had aangeraakt al gezien had dat het fataal voor hem zou zijn. Zo gaat het altijd. `Op je handen zitten' en andere huismiddeltjes zijn ertegen uitgevonden, maar niets helpt, alleen wat Kasparov een keer tegen Judit Polgar deed, brutaal de foute zet terugnemen en doen alsof er niets gebeurd is.

,,Goed dat er nu een rustdag is'', verzuchtte Sokolov. Hij heeft de hoop om zijn kampioenschap te prolongeren nog niet opgegeven, maar voorlopig staat hij op de voorlaatste plaats. Van Wely kwam door zijn overwinning gelijk met Piket op de tweede plaats achter Nikolic. Verder was er weinig opwindends te beleven in deze vierde ronde, eigenlijk alleen de partij tussen de twee jeugdspelers Van den Doel en Janssen, die door Van den Doel in een aardige koningsaanval werd gewonnen. Janssen kan heel goed schaken, maar in dit kampioenschap wil hem niets lukken.

Nijboer-Reinderman was alleen even spannend in de tijdnoodfase, toen Nijboers leven aan een zijden draad hing, die net niet brak. Van der Sterren kon tegen Van der Wiel niets beginnen met een klein eindspelvoordeel en Cifuentes (trainer van de Nederlandse vrouwenploeg) en Peng zijn zulke goede vrienden dat een zware strijd tussen hen niet te verwachten viel.

Wit Van den Doel-zwart Janssen

1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 d7-d6 3. Lf1-b5+ Lc8-d7 4. Lb5xd7+ Dd8xd7 5. 0-0 e7-e6 6. c2-c4 Pg8-f6 7. Pb1-c3 Pb8-c6 8. d2-d4 c5xd4 9. Pf3xd4 Lf8-e7 10. Lc1-e3 0-0 11. f2-f3 Tf8-d8 12. Ta1-c1 b7-b6 13. Dd1-d2 Dd7-b7 14. b2-b3 a7-a6 15. Pd4xc6 Db7xc6 16. Kg1-h1 Dc6-b7 17. a2-a4 Ta8-b8 18. Le3-d4 Pf6-d7 19. Tc1-d1 Pd7-f6 20. Dd2-e2 Pf6-d7 Een lastige stelling voor zwart, hij heeft geen plan. 21. f3-f4 Le7-f8 22. Td1-d3 Een scherp berekend pionoffer. 22...Pd7-c5 Gaat in op het avontuur, maar ten onrechte. 23.Td3-g3 Pc5xb3 24. Ld4-f6 24. Lxg7 Lxg7 25. Dg4 ging natuurlijk niet wegens 25...f6, maar nu de f-pion geblokkeerd is dreigt 25. Txg7+, dus wit wint minstens de kwaliteit. 24...g7-g6 25. f4-f5 Td8-e8 Wil zijn kwaliteit redden, maar daar is geen tijd voor. 26. De2-h5 Lf8-g7 27. Lf6xg7 g6xh5 28. Lg7-e5+ Kg8-f8 29. Le5xd6+ Te8-e7 30. f5xe6 Zwart gaf op.

    • Hans Ree