Soeharto's vermogen

Op 7 juni kiest Indonesië een parlement. Een dagelijkse kroniek van het electorale eindspel. Vandaag: een aanklacht wegens smaad.

Voordat vanochtend de straten van Jakarta verstopt raakten door de electorale carnavalsoptochten die kenmerkend zijn voor de eerste vrije parlementsverkiezingen in Indonesië in meer dan veertig jaar, arriveerde een korte optocht bij het hoofdbureau van politie. Schijnbaar goedgemutst, althans glimlachend als altijd, kwam daar oud-president Soeharto, in een bruin batik-hemd en een zwart kalotje op het hoofd, zijn opwachting maken in het gezelschap van twee advocaten en een legertje bodyguards.

Doel van de visite was het indienen van een formele klacht wegens smaad tegen het Amerikaanse tijdschift Time. Dit weekblad heeft eerder deze maand in een artikel over het familiekapitaal van Soeharto en diens zes kinderen geschreven dat hun gezamenlijk vermogen ongeveer 15 miljard dollar zou bedragen. Ook zou eind 1997 een bedrag van 9 miljard dollar zijn overgemaakt van een Zwitserse rekening naar een Oostenrijkse.

Het befaamde vermogen van de Soeharto's is een van de belangrijkste kwesties tijdens de verkiezingscampagnes. De meeste hervormingsgezinde partijen menen dat deze fondsen, die hoofdzakelijk afkomstig zouden zijn van machtsmisbruik, corruptie en nepotisme, moeten worden achterhaald en teruggestort in 's lands lege schatkist. Sommige partijen, zoals die van moslimleider Amien Rais, de Nationale Mandaatpartij (PAN), vinden bovendien dat Soeharto en zijn nageslacht voor de rechter moeten worden gebracht.

Er loopt al wel geruime tijd een justitieel vooronderzoek tegen Soeharto, maar dat kan op zijn best worden uitgelegd als onderdeel van de eigen campagne voor herverkiezing van zittend president B.J. Habibie.

Het artikel in Time was aanleiding voor een nieuwe ronde pro forma-verhoren van Soeharto's kinderen, zakenlieden stuk voor stuk, met indrukwekkende belangen in vele bedrijfstakken: sinds vorige week vrijdag wordt elke dag een andere Soeharto-telg uitgenodigd bij het openbaar ministerie.

Bovendien heeft Habibie zijn minister van Justitie, Muladi, geflankeerd door opperste aanklager procureur-generaal Andi Ghalib, zondag naar Zwitserland en Oostenrijk gestuurd om het Time-verhaal te checken. ,,Ik heb nog nooit een buitenlandse bankrekening gehad'', herhaalde Soeharto vanochtend maar weer eens.

Kwetsender voor Soeharto was wellicht de bekendmaking gisteren dat de nationale bank volgende week dinsdag, een dag na de verkiezingen en tevens Soeharto's 78ste verjaardag, een nieuw biljet van 50.000 roepia (circa twaalf gulden vijftig) uitbrengt. Daarop is het glimlachende gezicht van de ex-president, met het bijschrift `Vader van de Ontwikkeling', vervangen door dat van de schrijver van het nationale volkslied, Soepratman. Dat betekent in meer dan één opzicht gezichtsverlies voor de ex-autocraat.

    • Frank Vermeulen