Oud-chef Joegoslavische luchtmacht omgekomen

Bij de NAVO-bombardementen op Joegoslavië is de voormalige commandant van de Joegoslavische luchtmacht, generaal Ljubiša Velickovic, gedood. Dat meldde gisteren het Joegoslavische persbureau Tanjug op basis van een verklaring van het leger.

Generaal Velickovic, aldus die legerverklaring, werd gedood terwijl hij troepen inspecteerde ,,in de eerste defensielijn''. Waar, wanneer en hoe de generaal omkwam werd niet toegelicht.

Velickovic, 53, luchtmachtofficier en piloot, was tot november vorig jaar commandant van de luchtmacht. Hij werd toen door president Miloševic vervangen in het kader van een omvangrijke zuivering onder hoge officieren die zich kritisch hadden uitgelaten over het Kosovo-beleid van de regering of die door het regime in Belgrado niet werden vertrouwd. De generaal werd later benoemd tot plaatsvervangend stafchef, een erefunctie.

Generaal Nebojša Pavkovic, chef van het Derde Joegoslavische Leger, gaf gisteren voor het eerst ruwe verliescijfers die de Joegoslavische strijdkrachten in zeventig dagen van NAVO-luchtacties hebben geleden. Hij zei dat Joegoslavië 180.000 man onder de wapenen heeft en dat de verliezen ,,minder dan één procent'' bedragen, dus minder dan 1.800 man. Pavkovic maakte duidelijk dat het daarbij ging om doden en gewonden. Volgens de generaal zijn de verliezen ,,minimaal''.

Dat geldt ook voor de materiële verliezen. ,,De agressor is er slechts in geslaagd barakken en depots te vernietigen. We hebben de legereenheden tijdig in veiligheid gebracht. Bovendien is de vijand er tot nu toe niet in geslaagd zich van maar één centimeter van ons grondgebied meester te maken'', aldus Pavkovic.

In Belgrado is eerder gezegd dat bij de luchtacties tweeduizend burgers om het leven zijn gekomen.

Bij de NAVO-luchtacties van gisteren bombardeerden NAVO-toestellen intensief in de grensregio tussen Albanië en Kosovo. Het doelwit was een rij bunkers aan de Joegoslavische kant van de grens, maar een aantal raketten kwam terecht op of bij stellingen van het Albanese leger op Albanees grondgebied. Een van de raketten miste op het nippertje een groep journalisten aan de grens. Onder vluchtelingen brak paniek uit. Er viel bij de missers één gewonde, een vluchteling uit Kosovo. (Reuters, AFP)