Oproepkaarten voor verkiezingen te koop

Voor 25 gulden heeft een 34-jarige inwoner van Zevenbergen in het dagblad BN/DeStem drie oproepkaarten voor de verkiezingen voor het Europees Parlement aangeboden.

Naar de letter van de wet is het aanbieden van de oproepkaarten niet verboden, zegt mr. G. Boon, adjunct-secretaris van de Kiesraad. ,,Het gaat erom wat er vervolgens mee gebeurt. Als de koper ze aan de muur hangt, is er niets aan de hand. Als de koper er mee gaat stemmen, maken zowel de koper als de verkoper zich schuldig aan een strafbaar feit.''

Geert van Beek, de verkoper, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Omdat hij ,,toch nooit stemt'', heeft hij besloten zijn oproepkaart en die van zijn familie te koop aan te bieden. ,,Ik wilde het bij de gemeenteraadsverkiezingen al doen. Ik dacht, dan heeft iemand anders er nog iets aan'', zegt hij tegen BN/DeStem.

De gemeente Breda heeft Van Beek inmiddels duidelijk gemaakt dat hij zijn kaarten niet te koop had moeten aanbieden. Van Beek heeft uitgelegd dat het een vergissing was (,,Ik wist echt niet dat het verboden was'') en dat hij het niet meer zal doen. Voor de Kiesraad was de advertentie iets nieuws. ,,Dit is ons nog nooit ter ore gekomen'', zegt adjunct-secretaris Boon. Het is ook bij wet verboden om iemand om te kopen om een volmacht te geven. ,,Maar ook dat komen wij niet vaak tegen'', aldus Boon.

Volgens Van Beek hadden zich nog geen kopers gemeld. Toch zal de gemeente Moerdijk nagaan of er kaarten zijn verkocht. Een woordvoerder van de gemeente vindt de actie ,,ontoelaatbaar''.