Oppositie Suriname wil interim-leider

De oppositie in Suriname stevent af op de aanwijzing van een interim-president die president Wijdenbosch moet gaan vervangen.

Gisteren nam een meerderheid van het parlement in Paramaribo een motie van wantrouwen aan tegen Wijdenbosch, om wiens aftreden bijna het gehele land vraagt.

Wijdenbosch had zelf geprobeerd de motie te voorkomen door voor de stemming in een brief aan het parlement aan te bieden vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het was een concessie van de kant van Wijdenbosch, die tot dan toe steeds volhield dat elke poging om hem uit zijn ambt te zetten, `ongrondwettig' is. De oppositie bleef echter aandringen op het onmiddelijk vertrek van de president. Zij stelt hem verantwoordelijk voor de sociale en economische chaos als gevolg van de snel stijgende prijzen en de inflatie.

Anders dan maandag, verliep de dag van gisteren op de straten van Paramaribo zeer rumoerig. Een agressieve menigte doorbrak het politiekordon rond het parlementsgebouw. `Weg met Bosje' schreeuwend, stormde zij het parlementsgebouw binnen. Pas na door oppositievertegenwoordiger Fred Derby tegengehouden en toegesproken te zijn, werd het rustiger. Elders in de stad werd minister van Justitie, Paul Sjak Shie, door een joelende menigte achtervolgd. Waarnemend president Pretaap Radhakishun werd met zand en stenen bekogeld.

Voordat de parlementaire zitting van gisteren begon, die door alle 51 leden van de Surinaamse Assemblée werd bijgewoond – een unicum –, liet Wijdenbosch een brief voorlezen. Daarin schreef hij dat het volk van Suriname, als `hoogste gezag van het land', de gelegenheid moest krijgen, zich over enkele maanden via verkiezingen uit te spreken over wie aan de macht moet komen. Zelf wilde hij aanblijven tot die verkiezingen.

Daarna begon de zitting die vijfeneenhalf uur duurde. Een motie van de NDP, de partij van Wijdenbosch, die eveneens aankoerste op vervroegde verkiezingen, werd met 28 tegen 21 stemmen verworpen. NDP-leider Bouterse, die in Nederland wordt gezocht wegens betrokkenheid bij drugssmokkel, was in de zaal aanwezig om zijn partij aanwijzingen te geven. De motie van wantrouwen waarin de oppositie Wijdenbosch opriep onmiddelijk te vertrekken, werd daarentegen met 27 tegen 14 stemmen aanvaard. ,,Wijdenbosch is alleen nog president in zijn eigen badkamer', zei vakbondsleider/parlementslid Derby na afloop.

De oppositie koerst nu aan op de aanwijzing van een interim-president die door het parlement benoemd zou moeten worden. Oud-president en parlementariër Venetiaan zei gisteren het liefst een `ongebonden' persoon op die post te zien. Als zijn partij, de NPS, hem na de verkiezingen zou vragen president te worden, zal hij geen nee zeggen, zei hij enkele dagen geleden.

Correctie & aanvulling

Suriname

In Oppositie Suriname wil interim-leider (woensdag 2 juni, p. 1) staat dat de dag van gisteren (eergisteren dus) op de straten van Paramaribo zeer rumoerig is verlopen. Dit klopt niet. Het was dinsdag juist heel rustig in Suriname.