OM maakt top Van Leer even verdacht

Bestuurders die hun opties hebben verzilverd lopen dezer dagen een extra risico. Ze kunnen ten onrechte in de beklaagdenbank terechtkomen door fouten bij het openbaar ministerie.

Vanochtend maakte het parket melding van een strafrechterlijk onderzoek naar de top van het verpakkingsbedrijf Van Leer. Enkele uren later volgde echter een rectificatie en werd de aangifte van Van Leer ontkend.

Volgens een zegsman van het OM zijn suggesties in de pers de oorzaak van het misverstand. ,,Wij wilden geruchten over een eventuele aangifte aanvankelijk juist ontkennen, maar er is intern iets misgegaan'', zegt een woordvoerder.

Het bestuur van Van Leer verzilverde vorige maand voor ruim 20 miljoen gulden aan opties, terwijl het bedrijf midden in een overnameproces zit. Bestuursvoorzitter W. de Vlugt is, mede als gevolg van de financiële transactie, vertrokken. Het persbericht van het OM sprak dan ook van ,,(ex) bestuurders'' van Van Leer.

Het is niet de eerste keer dat het OM in het kader van mogelijke fraude de buitenwereld op het verkeerde been zet. Anderhalf jaar geleden werd bestuursvoorzitter A. Baar van NBM Amstelland in het zogeheten beursfraude-onderzoek gearresteerd. Nog meer topmensen uit het bedrijfsleven zouden volgen, meldde het Openbaar Ministerie expliciet en, naar later bleek, onterecht.

In een nieuwe versie van het persbericht liet het OM de aangifte rond Van Leer vanochtend weg. De Stichting Toezicht Effectenverkeer, die verantwoordelijk is voor de aangifte van bestuurder Van der Poel van Philips, wilde niet bevestigen dat er inderdaad geen aangifte was verricht.

,,Wij maken nooit melding van aangiftes. Het Openbaar Ministerie heeft onze aangifte van Van der Poel bekendgemaakt. Daarin heeft het een eigen verantwoordelijkheid.''