Noodlijdend Ceteco wil partner

Handelshuis Ceteco gaat actief op zoek naar een strategische partner. Door de economische crisis in Latijns Amerika, waar het witgoed en elektronica verkoopt, raakte Ceteco vorig jaar in problemen. Het bedrijf, dochter van handelshuis Hagemeyer, leed 86 miljoen gulden verlies op 1,3 miljard gulden omzet. Ook het lopende halfjaar rekent Ceteco op verlies.

,,We zoeken een partner met synergievoordelen'', zegt bestuursvoorzitter P. Houben van het Ceteco. Het concern wordt afgeslankt, de banken en Hagemeyer hebben in februari voor een kapitaalsinjectie van 50 miljoen dollar (ruim 100 miljoen gulden) gezorgd. ,,De beste perspectieven voor groei liggen in samenwerken met een partner'', zegt Houben. Dat kan een vergelijkbaar bedrijf in Latijns Amerika zijn, maar ook een financiële partij.

Hagemeyer houdt niet per se vast aan zijn belang van 66 procent in beursfonds Ceteco, zegt bestuurder A. Teves van Hagemeyer. Volgens hem ligt fusie van Ceteco het meest voor de hand. ,,Wij blijven een ondersteunende aandeelhouder en zullen niet in de weg gaan staan.''

De herstructurering van Ceteco ligt op koers, zegt voorzitter Houben. ,,Alleen extern zit het nog niet mee.'' In een aantal landen, waaronder Argentinië en Venezuela, herstelt de economie zich moeizamer dan gehoopt. Ceteco maakte gisteren bekend dat met de financiers binnenkort overeenstemming wordt bereikt over voortzetting van de financiering ,,onder bepaalde voorwaarden'' tot mei 2000.