Merrill Lynch gaat handelen via Internet

Merrill Lynch, de grootste zakenbank van Amerika, gaat vanaf juli haar diensten aanbieden via Internet. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Merrill Lynch gaat samenwerken met de grootste Internet-effectenmakelaar Schwab.

Merrill Lynch haakt met deze beslissing in op de trend van snelgroeiende aandelenhandel op het Internet. Het bedrijf wilde tot dusver niet online gaan omdat de Internethandel een directe bedreiging vormt voor haar netwerk van 14.000 aandelenmakelaars dat de afgelopen jaren is opgebouwd. Bovendien gaat Merrill inkomsten mislopen doordat voor online handel bijna geen commissie betaald wordt.

De stap kon nu niet langer worden uitgesteld. Steeds meer aandelen worden verhandeld via Internet. In april haalde de online effectenhandel op Wallstreet een record van 630.000 transacties op één dag. Schwab is dagelijks verantwoordelijk voor gemiddeld 160.000 transacties.

Andere online makelaars als E*trade doen eveneens goede zaken. E*trade fuseerde gisteren met de grootste Amerikaanse Internetbank Telebanc Financial Corporation en gaat zo eveneens een volledig pakket aan financiële diensten aanbieden.

Ook zakenbank Salomon Smith Barney heeft aangekondigd nog dit jaar haar deuren voor het Internet te openen. Morgan Stanley heeft een online afdeling ingericht die experimenteert met aandelenhandel buiten de beursuren om. (Reuters)