Meisjes verdacht van ontucht

De politie van Enschede heeft twee zusjes uit die plaats, elf en dertien jaar oud, aangehouden op verdenking van ontucht met ten minste dertien kinderen, variërend in de leeftijd van twee tot negen jaar.

Er zijn in de afgelopen weken dertien aangiften bij de politie binnengekomen, maar de meisjes zelf hebben tijdens hun verhoor al laten weten dat ze met veel meer kinderen ontucht hebben gepleegd. De politie houdt het voorlopig op een totaal van ,,enkele tientallen kinderen''. De zaak speelde in de wijk De Boswinkel in Enschede-zuid, waar de twee zusjes vandaan komen, en begon vorig voorjaar, toen de meisjes tien en twaalf jaar oud waren. Vervolgonderzoek moet nu meer duidelijk verschaffen over de ,,aard, omvang en tijdspanne van de handelingen die de meisjes afzonderlijk of gezamenlijk hebben gepleegd'', zo zegt een woordvoerder van de politie.

De ouders van de kinderen die aangifte hebben gedaan, zijn vorige week op de hoogte gebracht van het verloop van het onderzoek. Volgens de politie vertoonden de meisjes al langer problematisch gedrag. Er waren ook al eerder klachten uit de buurt.

De zusjes zijn in 1998, na een uitspraak van de kinderrechter, uit huis en onder toezicht van derden geplaatst. Het jongste meisje verblijft in een zogeheten forensisch orthopedagogisch instituut, haar oudere zusje in een jeugdhuis van bewaring.